Šta može da se seje i sadi u AVGUSTU u povrtnjaku?

0
4211
seme sejanje setva
Foto: Pixabay

Za uživanje u ukusima svežeg povrća u ranu jesen i rano proleće naredne godine, avgust je idealno vreme za setvu. Evo i šta se može posejati i posaditi.

Adama Asorbital 1120x180

Za većinu povrtarskih kultura koje se seju u avgustu preporuka je da se to uradi u kontejnerima, kako bi se osiguralo nicanje i razvoj rasada do trenutka presađivanja na stalno mesto u bašti ili povrtnjaku.

Važno je obratiti pažnju na poreklo i starost semena, odnosno, najbolje je nabaviti seme sorti povrća koje su prilagođene uslovima podneblja (područja) i tlu gde se sade.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Rasad se zaliva ujutro i uveče redovno i vrlo brzo će razviti koren, a kad dobije par stalnih listova biće spreman za rasađivanje. Ako su izrazito vrući dani, rasad treba zaštititi, odnosno napraviti im blagu senku sa mrežom ili par grana na kojima je lišće.

Naravno, seme se može sejati i direktno u baštu ili povrtnjak. Svakako, pre setve ili rasađivanja sadnica treba pripremiti zemlju površinskim prekopavanjem i đubrenjem organskim đubrivom.

1120x180px

U prvoj polovini avgusta mogu se sejati blitva, mrkva, peršun, luk srebnjak, kineski kupus, endivija, poriluk… Može se sejati i niska boranija sa kratkim periodom vegetacije.

PROČITAJTE I...  Hiroviti paradajz: Plodovi zeleni i nikako da sazre, gde grešim?

U drugoj polovini avgusta može se sejati ili saditi lisnato povrća kao što su radič, salata, spanać i blitva. Takođe, mogu peršun, mrkva, luk, matovilac. Pored toga, može se rasaditi kupus, kelj, brokoli, kao i karfiol.

Adama Soratel 1120x1080

Pored navedenog povrća, u avgustu možete posaditi i voćke, poput jagoda. Avgust je idealan mesec za njihovo rasađivanje, a rod stiže u proleće.

Prethodni tekstOnline kupovina POLOVNIH poljoprivrednih mašina iz inostranstva dostupna i kod nas
Sledeći tekstProgram ishrane koza nakon jarenja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime