Letnja sadnja jagoda: Ovo morate znati

0
487
Agrosaveti jagode 03

Jagoda može da se gaji tokom cele godine kada to vremenski uslovim dozvoljavaju. Međutim, što se tiče letnje sadnje najbolje se pokazala sadnja od jula do sredine avgusta.  S obzirom da još ima vremena za sadnju, dopunili smo članak sa još korisnih informacija.

Adama Asorbital 1120x180

Prilikom formiranja zasada jagode na PE foliji, misli se uglavnom na sadnju tokom leta. Prednosti letnje sadnje su te što se u prvoj godini posle sadnje dobijaju visoki prinosi, zatim gajenjem jagode kao jednogodišnje kulture sprečava se širenje virusnih obolenja. Sađenje u ovom periodu zahteva navodnjavanje živića.

Sorte jagode

U zavisnosti od sortimenta imamo rane, srednje rane i kasne sorte. Kod nas je u preko 85% slučajeva zastupljena rana soprta CLERY, koja sazreva početkom maja. Potom sledi JOLY, 5 dana kasnije, zatim ANTEA I DELLY. Imamo i kasne sorte AROSA, ELSANTA, MARMOLADA I MADALENE.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Očekivani prinos uz sve mere prihrane i zaštite u našim uslovima kreće se oko 400-500 grama po živiću što je 18-20 tona po hektaru. Treba napomenuti da mogu da se ostvare i viši prinosi u odnosu na višegodišnji prosek.

PROČITAJTE I...  Staru kamp kućicu pretvorio u Jagoda kućicu

Kategorije frigo živića

Postoje kategorije frigo živića koje se kreću od A-, A, A+, u zavisnosti od debljine korenovog vrata. Kod različitih proizvođača sadnog materijala različite su i debljine korenovog vrata. A-, treba ranije da uđe u zemlju i ranije će i dozreti,A+  kasnije.

1120x180px

Vreme sadnje jagode

Ukoliko neki rod želimo tokom jeseni u godini sadnje, biljke se sade sredinom jula ili ranije, a koriste se frigo živići A+ ili A kategorije.

Ukoliko ne želimo prinos u godini sadnje, onda se koriste živići A kategorije, a sadnja se obavlja do 20. avgusta, savet je Vesne Vasić, savetodavca iz PSSS Jagodina.

Adama Soratel 1120x1080

Priprema zemljišta i sadnja

Za početak neophodno je pravovremeno pripremiti zemljište, ali uraditi i ostale agrotehničke mere prihrane zemljišta organskim đubrivima. Pošto smo završili sa đubrenjem sledi pravljenje bankova do 25 cm visine, što su viši to je bolje. Potom sledi i postavljenje sistema kap po kap i folije istovremeno.

Posle toga pristupamo sadnji frigo živiča gde moramo voditi računa da koren pričvrstimo u zemljište. Ako je slabo pokriven koren u zemlji dolazi do odumiranja frigo živica. Uglavnom se preporučuje 40 hiljada biljaka po hektaru.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Kada se pojavi prva serija cvetova, neposredno nakon sadnje, obavezno se uklanja. Bokor će se tako dobro razviti za narednu vegetaciju, posađene biljčice biće izložene manjim vrućinama, pa su i gubici od lošijeg prijema živića manji.

PROČITAJTE I...  Berba jagoda u Bačkoj Palanci

Važno je naglasiti da je za uspeh proizvodnje jako važna snadbevenost dovoljnim količinama vode, i to za zalivanje neposredno nakon sadnje, a naravno, ovo važi i za redovna zalivanja tokom vegetacije.

Adama Tomigan XL 1120x180

Bolesti

Treba povesti računa i prilikom zaštite od bolesti. Veliki broj jagodara imao je problema sa botritisom (siva trulež) – bolest koja izaziva truljenje ploda, a koja se javlja uglavnom u periodu april-maj, kada su vremenski uslovi za to pogodni. Prošlog leta, pred sam kraj berbe, bilo je obilnih padavina u Srbiji, a dnevne temparature nisu bile dovoljno visoke da se plodovi prosuše, pa je izgubljeno oko 25 % roda zbog kiše i hladnog vremena. Verovatno se pitate zašto vam to sada govorimo? Zato što su gljivice uvek prisutne i trulež je neminovna ako se stvore pogodni uslovi, te je još od starta cvetanja bitno primenjivati fungicide u cilju suzbijanja ove bolesti. Osim truleži ploda, koja je najviše zastupljena, trulež se može i preneti na lisne drške i list.

Ukoliko ne želite da primenjujete fungicide, važno je znati da se zaraza više javlja kod plodova koji dodiruju zemlju ili se međusobno dodiruju. Mere zaštite se svode na prevenciju i moraju biti integralne a to podrazumeva: izbor manje osetljivih sorti, korišćenje specijalne folije sa antigljivičnim karakteristikama, đubrenje na osnovu analize zemljišta i pažljiva upotreba azota, izbegavanje orošavanje biljaka u periodu cvetanja i plodonošenja, zalivanje samo u jutarnjim satima nakon berbe, suzbijanje međurednog korova, obavezan redovan pregled i uklanjanje plesnivih plodova, jer su oni značajan izvor i prenosnik zaraze.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstProtest poljoprivrednika: Privremena deblokada Novog Sada, čeka se premijerka
Sledeći tekstSrbijašume podigle cene drvnog sortimenta za 15 odsto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime