Uzgoj KUPUSA: Praktični primeri četvorogodišnjeg plodoreda

0
2418
Agrosaveti - Plastenička proizvodnja povrća u selu Štrbac 04

Uzgoj kupusa ne treba shvatiti olako, jer ga napada dosta insekata, javljaju se bolesti, a mora se voditi računa i o korovu, kao i zalivanju jer kupus ima koren slabe usisne moći, koji je plitak i biljke zahtevaju povišenu vlažnost zemljišta. Plodored ili rotacija useva na jednoj parceli tokom nekoliko godina treba da obezbedi optimalan razvoj biljaka i da spreči pojavu štetnih organizama, u prvom redu bolesti, ali delom i insekata i korova. U nastavku su dva praktična primera plodoreda kada je u pitanju uzgoj kupusa.

Adama Maganic 1120x180

Kupus ne treba gajiti na istom mestu minimum tri godine, a ako se pojave bolesti ovaj period se produžava na 4-5 godina. Često je pitanje, šta se može saditi umesto kupusa dok ne dođe red na njega. Evo i odgovora.

Kao predusev kupusu, prve godine se može gajiti mladi krompir. Nakon vađenja krompira (iste godine) tu se rasađuje kasni kupus. Na ovaj način se pametno koristi proizvodna površina i dobijaju se dve berbe godišnje.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Povrtarski plodored za kupus

Druge godine posle kupusa mogu se gajiti paprika i paradajz, a treće lukovi. Grašak i pasulj mogu biti dobar izbor za četvrtu godinu, a nakon njihove berbe potrebno je uneti 50-60 tona stajnjaka po hektaru dubokim jesenjim oranjem, pa se može naredne godine opet saditi kupus.

PROČITAJTE I...  Gajenje domaćeg RENA: Otporan na sušu, lekovit i ne traži puno nege

Ratarski plodored

U ratarskom plodoredu, druge godine se može sejati kukuruz. Treće godine rane sorte soje, a posle nje pšenica. Nakon žetve pšenice, unosi se 50-60 tona stajnjaka po hektaru dubokim jesenjim oranjem, pa se naredne godine može ponovo saditi kupus.

galenika Plavo ulje 1120x180

Plodored je najefikasniji kada je reč o bolestima koje napadaju uzak krug biljaka. Pošto mnogi patogeni prezimljavaju na biljnim ostacima, ukoliko tu biljku nemamo duži period na parceli, njihova sposobnost za preživljavanjem drastično se smanjuje. Nepoštovanjem plodoreda može dovesti do pojave bolesti poput kile kupusnjača, crne, sive ili vlažne truleži.

Izvor: PSSS
Sandra Miletaković, savetodavac za zaštitu bilja

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstReakcija PKS-a na blokade pogona otkupljivača malina
Sledeći tekstMMF: Moguće globalno poskupljenje žita do 15 odsto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime