Uzgoj ranog kupusa – sadnja rasada, zalivanje i prihrana

0
1064
Agrosaveti - Futoski Kupus
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Proizvodnja kupusa je moguća tokom cele godine, a za ranu proizvodnju može da se iskoristi zemljište posle spanaća i salate. Na istu površinu kupus se može saditi posle 3-4 godine.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Tokom zime i ranog proleća kupus se gaji u zaštićenom prostoru (visokim tunelima i plastenicima). Za ranu prolećnu proizvodnju najbolje je da se objekat greje. Optimalna temperatura za kupus je 18-20 stepeni Celzijusa. Ukoliko je temperatura viša ona usporava obrazovanje glavice.

U zavisnosti od preduseva i planiranog roka proizvodnje zavisi i obrada zemljišta. Za ranu proizvodnju na otvorenom, duboko oranje (na 35-40cm) obavlja se u jesen odmah nakon skidanja useva. Ukoliko se ore u rano proleće onda se dubina oranja smanjuje na 15-18 cm i zemlijšte se odmah površinski priprema.

ExelGrow Adama 1120x180

Za osnovno đubrenje može da se koristi stajnjak u kombinaciji sa mineralnim đubrivom, a preporuka  stručnjaka Mijušković Dragana iz savetodavne službe je oko 40 tona stajnjaka po hektaru i NPK 8:16:24 ili slične formulacije u količini od 400-500 kg/ha.

Rasad kupusa za gajenje u zatvorenom prostoru rasađuje se u fazi sa 3-4 prava lista. Sadi se na rastojanju 50-60 cm između redova i 35-40 cm između biljaka u redu. Posle sadnje neophodno je da se rasad obilno zalije. U toku vegetacije potrebno je zalivanje na svakih 7-10 dana sa oko 20 litara vode po kvadratu.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

U objektu sa grejanjem temperatura se održava na 18-20 stepeni za vreme sunčanih dana, a oko 15 stepeni kada je oblačno. Noćna temperatura ne bi trebala da bude niža za 4-5 stepeni.  Ukoliko je reč o plasteniku bez grejanja, kada je napolju niska temperatura biljke bi trebale da se pokriju agrotekstilom.

PROČITAJTE I...  Šta može da se seje i sadi u AVGUSTU u povrtnjaku?

Prihrana ranog kupusa

Kupus iznosi dosta hranljivih materija iz zemlje. Hraniva u zemlju se unose osnovnim đubrivom, a zatim kroz dve prihrane.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prva prihrana se obavlja 2-3 nedelje posle sadnje rasada prilikom međuredne obrade i tada se dodaje azotno đubrivo (150-300 kg/ha), a druga pred početak formiranja glavice sa NPK 10:20:30 (200 kg/ha). Pravilnom ishranom skraćuje se vegetacija, što je izuzetno značajno u proizvodnji ranog kupusa. U fazi rasada i do trenutka obrazovanja glavice važno je da biljke imaju dovoljnu količinu azota, a u periodu obrazovanja glavice dovoljnu količinu fosfora.

Važna napomena: Ukoliko se kasni prilikom prihrane, velike količine azota u kasnijim fazama mogu produžiti vegetaciju a često i izazivaju pucanje glavica.

Spyrale Adama 1120x1080

U zavisnosti od odabire sorte razlikovaće se i dužina vegetacije. Ona može da se kreće od 55-60 dana, pa do 120 dana.

Autori: dipl. Ing. Radojka Nikolić i dipl. Ing Mijušković Dragan PSSS

Prethodni tekstAberdin Angus goveda: Dobra reprodukcija u skromnim uslovima
Sledeći tekstPred poljoprivrednicima skupa setva – gde se može uštedeti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime