Savremena voćarska proizvodnja u selu Žednik

0
1847
Agrosaveti - Proizvodnja jabuka u Žedniku 01

Iako se veliki deo površina u subotičkom ataru uglavnom nalazi pod ratarskim kulturama, pojedina sela i njihovi meštani, ne odustaju ni od voćarske proizvodnje. To je slučaj i Perice Limčevića rodom iz Tavankuta za koji naš domaćin kaže pretežno voćarskog kraja, koji ni nakon preseljenja u Žednik, nije odustao od voća. Dok se njegova porodica danas bavi i ratarstvom i stočarstvom, Perica je tome uspešno uspeo da pridoda i savremenu proizvodnju jabuka.

Adama Maganic 1120x180

Obzirom na to da je na ovom gazdinstvu voćarstvo najmlađa poljoprivredna delatnost, naš domaćin kaže da se prilikom odlučivanja na započinjanje voćarske proizvodnje i odabirom kultura, isključivo vodio ekonomičnošću.

Prvih pet godina u voćarstvu nije bilo lako za ovog proizvođača, ali svestan je da nijedan početak nije. Pun rod ovih jabuka tek se očekuje u narednim godinama, ali obzirom na vremenske prilike, odnosno neprilike, Perica je zadovoljan kako proizvodnja do sada napreduje.

MPS baneri II

Iako se naš domaći tokom prethodnih pet godina trudio da izgradi što savremeniju proizvodnju, vremenske prilike uvek mogu da iznenade. Mreže nažalost, nisu uvek najsigurnije. Ili bar u ovom slučaju, kada se voćnjak mora u potpunosti zatvarati kako bi se zaštitio od insekata. To se pokazalo kao dobro rešenje baš u borbi protiv rutavih buba, ali loše u slučajevima velikog snega koji je ovaj kraj zadesio prošle godine.

PROČITAJTE I...  Ratarsko – govedarska proizvodnja u Banatskom Monoštoru

Suša, na primer, prošle godine nije predstavljala problem ovom voćnjaku. Jer Perica kaže da je zaista mislio na sve što se moglo spremiti prilikom njegove pripreme. Mreže su dosta doprinele da ne bude ožegotina, sistem za navodnjavanje je odradio svoje u borbi protiv visokih temperatura, kao i podloga koja je prilagođena zemljištu ovog kraja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Subvencije države – spas za nove proizvođače

Pre pet godina, postojala je velika volja za voćarstvom, ali ne i potpuna finansijska mogućnost. Sve ovo, iskren je naš proizvođač, ne bi mogao sam isfinansirati, te je na dosadašnjem petogodišnjem putu koristio subvencije države prvenstveno za kupovinu sistema za navodnjavanje i zaštitnih mreža.

Kada su počeci i započinjanje proizvodnje u pitanju, ovaj voćar savetuje svim mladim proizvođačima da nikako ne zanemare prvo i osnovno pravilo – odabir sorti koje će gajiti.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Naš domaćin nema ambicije ka proširenju voćnjaka u narednom periodu jer se čeka puni rod i dodatno usavršavanje postojeće proizvodnje. Ukoliko bude dovoljno radne snage i vreme posluži ove jabuke bar ove godine, sav rod će u voćarsku zadrugu u Tavankutu, sa kojom se saradnja pokazala dobrom i prethodnih godina.

PROČITAJTE I...  Farma krava i uzgoj borovnica u selu Rabrovac

 

Prethodni tekstSadnja krompira i luka
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka gazdinstva Vukmanov

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime