Proso, neopravdano zapostavljena žitarica

0
2275
Agrosaveti - Proso 01

Proso je jedna od starih ratarskih kultura. Uglavnom se uzgaja u područjima gde i kukuruz. Zbog kratke vegetacije, velike otpornosti na sušu i skromnih zahteva prema zemljištu, zahvalna biljka za gajenje, ali i za konzumaciju. Osim što se lako gaji, proso je izuzetno zdrava žitarica veoma bogata mineralima, najviše fosforom i magnezijumom, kao i kompleksom vitamina B. 

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Proso je žitarica koja se koristi za ishranu ljudi, kao i životinja. Za ljudsku ishranu, pored zrna, može se koristiti griz ili brašno (odlično za pravljenje proje i mafine). Ipak, ljudi koji imaju insulinsku rezistenciju i problem sa šećerom, moraju da vode računa, jer proso ima visok glikemijski indeks (70).

Proso je neopravdano zapostavljena biljka na našim prostorima, iako joj je upotreba višenamenska (u ljudskoj i stočnoj ishrani, dodatak pšenici za hleb i peciva, za proizvodnju piva i alkohola), visoke hranljive i svarljive vrednosti, a poseduje i antifungicidno dejstvo.

Adama Sultan 1120x180

Kako se gaji proso

U našim agroekološkim uslovima, zbog svoje kratke vegetacije od 60-130 dana, se gaji kao postrni usev obzirom na visoku otpornost na sušu i u suvljim rejonima. Dobar je predusev za mnoge kulture, jer zemljište ostavlja čisto od korova.

PROČITAJTE I...  Država dužna da isplati 33 miliona dinara povrtarima

Dobro podnosi visoke temperature, ima manje zahteve prema vlazi, a potrebe za vodom su najveće od vlatanja do metličenja. Zahteva dosta svetlosti i ne podnosi zasenjivanje. Zbog sporog početnog rasta, zahteva čista zemljišta, te s toga su kao predkulture pogodne višegodišnje i jednogodišnje mahunarke i okopavine.

galenika psenica LG 1120x185px

Sorte se obično dele po boji, pa sorte žutog i crvenog zrna daju veći prinos.

Zemljište za proso treba dobro pripremiti i prvo kultiviranje izvršiti na 6-8 cm, a drugo pred setvu nešto pliće.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Pošto dobro reaguje na đubrenje mineralnim đubrivima, najveće količine usvoji od bokorenja do nalivanja zrna.

Setva krajem aprila, postrno u junu

Seje se dezinfikovano seme visoke čistoće i klijavosti u proleće, kada se temperatura ustali na 12-15 stepeni.

U našim krajevima se seje posle kukuruza, krajem aprila i početkom maja. Postrno se seje u junu i daje zadovoljavajući prinos.

U širokoj setvi se seje na razmak između redova na 40-45 cm, kada je moguća međuredna kultivacija. Ako se seje na zakorovljenim parcelama, onda se seje na razmak od 12-15 cm, dok je dubina setve za oba načina 2-4 cm zavisno od vlažnosti.

PROČITAJTE I...  Šećerna repa i dalje atraktivna kultura

Žetva dvofazna

Proso sazreva neravnomerno od vrha ka donjem delu metlice, pa se žetva obavlja kada je središni deo metlice u fazi druge polovine voštane zrelosti.

Preporučljiva je i dvofazna žetva, kada se biljke pokose na 15 cm visine i ostave u trakama da se prosuše. Posle 4-5 dana vrši se vršidba vršalicama za žito ili kombajnima.

Ovršeno seme se skladišti na 14 odsto vlage.

Izvor: Agronews, PSSS Srbije

Prethodni tekstSomborska kaporka odlična za proizvodnju jaja i mesa
Sledeći tekstDrvo novca: Nega, opadanje listova i razmnožavanje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime