Proso, neopravdano zapostavljena žitarica

0
2510
Agrosaveti - Proso 01

Proso je jedna od starih ratarskih kultura. Uglavnom se uzgaja u područjima gde i kukuruz. Zbog kratke vegetacije, velike otpornosti na sušu i skromnih zahteva prema zemljištu, zahvalna biljka za gajenje, ali i za konzumaciju. Osim što se lako gaji, proso je izuzetno zdrava žitarica veoma bogata mineralima, najviše fosforom i magnezijumom, kao i kompleksom vitamina B. 

Adama Asorbital 1120x180

Proso je žitarica koja se koristi za ishranu ljudi, kao i životinja. Za ljudsku ishranu, pored zrna, može se koristiti griz ili brašno (odlično za pravljenje proje i mafine). Ipak, ljudi koji imaju insulinsku rezistenciju i problem sa šećerom, moraju da vode računa, jer proso ima visok glikemijski indeks (70).

Proso je neopravdano zapostavljena biljka na našim prostorima, iako joj je upotreba višenamenska (u ljudskoj i stočnoj ishrani, dodatak pšenici za hleb i peciva, za proizvodnju piva i alkohola), visoke hranljive i svarljive vrednosti, a poseduje i antifungicidno dejstvo.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kako se gaji proso

U našim agroekološkim uslovima, zbog svoje kratke vegetacije od 60-130 dana, se gaji kao postrni usev obzirom na visoku otpornost na sušu i u suvljim rejonima. Dobar je predusev za mnoge kulture, jer zemljište ostavlja čisto od korova.

PROČITAJTE I...  Dnevnica do 5.000 dinara, manjak sezonskih radnika i dalje veliki problem

Dobro podnosi visoke temperature, ima manje zahteve prema vlazi, a potrebe za vodom su najveće od vlatanja do metličenja. Zahteva dosta svetlosti i ne podnosi zasenjivanje. Zbog sporog početnog rasta, zahteva čista zemljišta, te s toga su kao predkulture pogodne višegodišnje i jednogodišnje mahunarke i okopavine.

1120x180px

Sorte se obično dele po boji, pa sorte žutog i crvenog zrna daju veći prinos.

Zemljište za proso treba dobro pripremiti i prvo kultiviranje izvršiti na 6-8 cm, a drugo pred setvu nešto pliće.

Adama Soratel 1120x1080

Pošto dobro reaguje na đubrenje mineralnim đubrivima, najveće količine usvoji od bokorenja do nalivanja zrna.

Setva krajem aprila, postrno u junu

Seje se dezinfikovano seme visoke čistoće i klijavosti u proleće, kada se temperatura ustali na 12-15 stepeni.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

U našim krajevima se seje posle kukuruza, krajem aprila i početkom maja. Postrno se seje u junu i daje zadovoljavajući prinos.

U širokoj setvi se seje na razmak između redova na 40-45 cm, kada je moguća međuredna kultivacija. Ako se seje na zakorovljenim parcelama, onda se seje na razmak od 12-15 cm, dok je dubina setve za oba načina 2-4 cm zavisno od vlažnosti.

Adama Tomigan XL 1120x180

Žetva dvofazna

Proso sazreva neravnomerno od vrha ka donjem delu metlice, pa se žetva obavlja kada je središni deo metlice u fazi druge polovine voštane zrelosti.

PROČITAJTE I...  Krmni sirak: Nepravedno zapostavljena alternativa kukuruzu

Preporučljiva je i dvofazna žetva, kada se biljke pokose na 15 cm visine i ostave u trakama da se prosuše. Posle 4-5 dana vrši se vršidba vršalicama za žito ili kombajnima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ovršeno seme se skladišti na 14 odsto vlage.

Izvor: Agronews, PSSS Srbije

Adama Maxentis 1120x1080
Prethodni tekstSomborska kaporka: Domaća koka, odlična za proizvodnju jaja
Sledeći tekstNaredne godine nova pravila za proizvođače mleka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime