Farma krava i proizvodnja mleka u Čurugu

0
2060
Agrosaveti - Farma krava Čurug 04

Iako su mu kako sam kaže, više od pola života poljoprivreda i sticanje takoreći poljoprivrednog obrazovanja uvek nekako izmicali, tridesetčetvorogodišnji ekonomista i poljoprivrednik iz Čuruga Dušan Radanović, u poslednjih nekoliko godina uspeo je da spoji i lepo i korisno.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kao diplomirani ekonomista radi na novosadskoj berzi, ali svakodnevno je u rodnom Čurugu na imanju na kojem je objedinio sve svoje poljoprivredne ljubavi: ovčarstvo, govedarstvo i ratarstvo. I jako je ponosan na to.  

Objedinjeno ovčarstvo, govedarstvo i ratarstvo

Na gazdinstvu Radanovića objedinjeno je tokom godina nekoliko zaista kvalitetnih poljoprivrednih priča. Ratarstvo je u osnovi, kako za potrebe ishrane stoke tako i za tržište, ali Dušan kaže da je najstarija priča o ovčarstvu koje se u ovoj porodici sa kolena na koleno prenosi već 100 godina.

Adama Sultan 1120x180

Danas je na Dušanu i on je tu proizvodnju prilagodio potrebama tržišta, a trenutno broji oko 650 grla.  Naš mladi domaćin kaže da je ovčarstvo takva poljoprivredna grana u kojoj proizvođači u Srbiji, posebno poslednjih godina uz subvencije, nikada nisu u minusu. Uglavnom je reč o pozitivnoj nuli ili plusu i to je trenutna slika.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca Ile de France u Novom Orahovu

Kada je govedarstvo međutim u pitanju, trenutna slika je mnogo drugačija. Nakon sunovrata cena mleka od 2015. godine, govedari su prinuđeni da kalkulišu sa proizvodnjom i da se poput Dušana, prebacuju delom i na tovno govedarstvo.

galenika pylon 1120x85

Konkretnije gledano, naš proizvođač kaže da su, posebno u prethodnoj i izuzetno teškoj 2017. godini, računicu pronašli u tome što su deo grla puštali na ispašu u sistemu krava-tele i na taj način zadržali i mlečno i delom tovno govedarstvo, odnosno isplativost.

Pametno ulaganje – ključ uspeha

Od jednog traktora i malo zemlje za početak, do nekoliko desetina hektara i goveda i nekoliko stotina ovaca danas. Osim malo sreće za koju ne krije da je imao možda i u najtežim poljoprivrednim godinama, svojim uspehom Dušan smatra to što je pametno ulagao.

Sa svakom dobiti od ratarenja ulagao je kaže u stoku i skoro sve se isplatilo. Nema nameru da odustane ni od jedne od tri proizvodnje, ali poput većine proizvođača ne krije nezadovoljstvo kada je gorući problem mlečnog govedarstva u pitanju.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase Romanovska i sušenje šljiva u Pocerini

Osvrćući se na nekadašnju statistiku prema kojoj je Čurug imao 15 000 goveda a danas jedva 3000 i od 15 000 ovaca danas svega 1500, Dušan veruje da stvari mogu da se promene.

On će težiti uvećanju svoje proizvodnje, ali i priželjkivati bolje poljoprivredne godine i promene u sistemu poljoprivrede u Srbiji. Ostalim proizvođačima savetuje da konstantno osluškuju tržište i na taj način prolagođavaju svoje proizvodnje, ali i da kada god i koliko god ulažu njih.

Opširnije pogledajte u prilogu.

Prethodni tekstTimac Agro i doktor za paradajz
Sledeći tekstMolba: Ne palite vatru na njivama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime