Podpovršinsko navodnjavanje: Rešenje protiv suše u ratarskoj proizvodnji

0
693
podpovrsinsko navodnjavanje1
Foto: Printscreen Youtube

Svedoci smo sve češćih i sve dužih toplotnih talasa. Nestašicu vode su imali i oni koji do sada nisu imali probleme. Suša je devastirala prinose različitih ratarskih i povrtarskih kultura, čak i preko 50 odsto. Jedno od rešenja je podpovršinsko navodnjavanje.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Podpovršinsko navodnjavanje nije novitet u svetu, a postoji praksa i u našoj zemlji.

Prema navodima stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Borivoja Pejića, budućnost navodnjavanja u ratarskoj proizvodnji je upravo ova vrsta navodnjavanja, jer se sa njom voda najracionalnije troši.

Adama Sultan 1120x180

„Zajedno sa setvom, laterali se postavljuju sa kapljačem 3-4 cm ispod zemljišta čime se dobija kontrola nicanja i kontrola stanja vlažnosti zemljišta tokom čitavog perioda vegetacije“, navodi Borivoje Pejić za RTV i dodao da je podpovršinsko navodanjavanje, pa i subirigacija sa lateralima na dubini od 4cm – budućnost navodnjavanja, ne samo u Srbiji, već i u svetu.

o navodnjavanje2
Foto: Printscreen Youtube

Ušteda je u utrošenoj energiji i količini vode, a manja su i oštećenja sistema od glodara i ptica, ali i od vetra.

galenika psenica LG 1120x185px

Mašine za postavljanje laterala za podpovršinsko navodnjavanje mogu da se kupe, mada je naš narod dosetljiv i nalazi razne načine za postavku, i to naši povrtari uveliko već rade, ističe Pejić.

PROČITAJTE I...  Zašto je podrivanje važno?

Nakon vegetacije, laterali se jednostavno namotaju kao kalem, onako kako su i kupljeni i mogu se koristiti i narednih godina.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstJesenje PLAVO prskanje koštičavog voća: Najvažnija mera zaštite
Sledeći tekstLimuzin: Rasa tovnih goveda koja ima budućnost

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime