Limuzin: Rasa tovnih goveda koja ima budućnost

0
362
limuzin goveda2
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Miroslav Kiš iz Subotice uzgaja rasu limuzin, a ovo su njegova iskustva kada je ova pasmina u pitanju.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Grla limuzinske rase postižu zadovoljavajuće priraste u porastu i tovu. Ako se junad nakon odbijanja intenzivno hrane, postižu sa oko 10 meseci telesnu masu od 350 do 400 kg, a sa 12-14 meseci 450-500 kg, ostvarujući dnevne priraste od oko 1.200 g. Limuzin rasa je takođe pogodna i za ukrštanje sa drugim rasama, baš zbog svoje osobine lakog telenja. Tako da je moguće kombinovanje sa mlečnim govedima.

limuzin goveda1
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Miroslav ističe da mu je od velike koristi u poslu bilo korišćenje subvencionisanih kredita države. Miroslav nema pašnjake, pa samim tim ni ispust za goveda, hranu kako kaže uspeva da obezbedi 365 dana u godini, nešto sa svojih njiva, a nešto se i dokupljuje u lošijim godinama. Na početku bavljenja ovim poslom su znali da prvih pet godina neće biti prihoda, pa su čekali da njihov proizvod dođe na naplatu.

2022 Custodia 1120x1080

Još jedan domaćin koga smo posetili odabrao je baš ovu rasu. Farma goveda rase Limuzin u Mačvanskom Belotiću dobro napreduje, a Đorđe Smiljanić se za nju odlučio zbog nedostatka teladi na tržištu.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Gradini kod Sombora
limuzin goveda tele
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Rasa limuzin ima budućnost, kaže Miroslav. Problemi u govedarstvu su veliki jer nema više toliko mlečnih krava, ali rasa limuzin je dominantna u regionu i u svetu, kaže Miroslav, i dodaje da kada se ovaj posao radi mora se biti strpljiv.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Za kraj naš sagovornik ističe da ovaj posao mora da se voli, a ne da se radi samo zbog olovke. U poljoprivredi niko ne može da sve tačno izračuna.

Cene su niže od onih cena koje su platili za njihove majke i očeve, prilikom formiranja rasnog sastava, bar 10 do 20 odsto. Ipak, ko misli da ovo radi sad bi trebalo da počne jer su uslovi za to dobri, zaključuje Miroslav.

MPS2022 GBaneri
Prethodni tekstPodpovršinsko navodnjavanje: Rešenje protiv suše u ratarskoj proizvodnji
Sledeći tekstAlternativna rodnost: Zašto voćnjak jedne godine rodi, a druge ne?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime