PRVA PRIHRANA PŠENICE

0
9865
Agrosaveti - Proklijala pšenica 01

KOJI FAKTORI UTIČU NA ODLUKU DA LI TREBA POŽURITI SA PRVOM PRIHRANOM PŠENICE?

Usled razvučene setve i nepovoljnih vremenskih prilika tokom setve koju su brojni poljoprivrednici uradili i van optimalnih rokova, pšenica se trenutno nalazi u različitim fazama razvoja. Na nekim parcelama biljke su tek u fazi 2 do 3 lista, dok ima i useva koji su u fazi bokorenja, što se i očekuje za ovaj period godine. Zajedno sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Bačke Topole, obišli smo tamošnje parcele i uverili se u slabiji razvoj ozimih useva, tačnije pšenice. Prema rečima Radomira Šuše iz PSS Bačka Topola, trenutna kondicija useva uslovljava i razmišljanje i delovanje kada govorimo o prvoj prihrani pšenice.

Adama Maganic 1120x180

“Ukoliko je na parcelama primenjeno osnovno đubrenje, tada ne treba žuriti sa prihranom. Ako su i biljke u fazi 2-3 lista, ni tada ne treba poraniti sa prvom prihranom. Jednostavno, u tim situacijama nije bilo velike potrošnje hraniva. Sa druge strane, ako je predusev bio kukuruz ili suncokret, a najčešće je to tako, znamo da su lanjski prinosi bili dobri, te moramo znati i da je zbog toga dosta hraniva iznešeno sa parcela, pa ako nije urađeno ni osnovno đubrivo, e tada se mora razmišljati o prvoj prihrani pšenice. Naravno, čim to vremenski uslovi dozvole, kako bi bilo što manje oštećenja na usevima,” – kaže za naš portal dipl.ing. Radomir Šuša iz bačkotopolske Poljoprivredne stručne službe.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca u Ravnom selu

ANALIZA ZEMLJIŠTA OBAVEZNA PRE PRIHRANE

Dakle, puno je faktora koji utiču na to da li već sad treba uraditi prvu prihranu pšenice. Međutim, u svakom slučaju, pre prihrane poljoprivrednici moraju znati šta usevu nedostaje, kako bi prihrana bila adekvatna, a ulaganje i finansijski troškak opravdan.

MPS baneri II

Pomoću N-min metode najbolje ćete utvrditi koje količine azota su vam potrebne na vašim parcelama. Analize su u toku i najbolje ih je uraditi sada, u drugoj polovini januara. Ako je usev baš nedovoljno razvijen, analiza se može uraditi i kasnije. Maloj biljci ne treba puno hrane, ali kada krene njen razvoj, kada uđe u fazu bokorenja i potreba za hranom je veća.

Agrosaveti - Psenica 15Analize zemljišta pre prihrane moraju biti sveže, jer će samo tada moći da vam donesu korist.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Potrebno je sagledati sve parametre: od kondicije useva, preko rezultata analize zemljišta pa sve do praćenja vremesnke prognoze, kako bi se donela najbolja odluka. Nije lako savetovati da se prihranjuje ili ne, ako ne znamo sve parametre. Naime, obično se rade dve prihrane pšenice, ako nije urađeno osnovno đubrenje pred setvu. Tu drugu, korektivnu, radite 30 dana nakon prve. Obično se prva radi sa UREOM, pa morate znati da je potrebno mesec dana da hraniva dopru do korena. A usvajanja hraniva nema dok se temperatura ne podigne iznad 5 stepeni, to je takođe važno znati,” – ističe dipl. ing. Radomir Šuša.

PROČITAJTE I...  Aktuelno stanje strnih žita

NEDOSTATAK AZOTA – DVE PRIHRANE

Ako se N-min analizom ustanovi da je nedostatak azota viši od 60kg po hektaru, tada se mora ići na dve prihrane. Neophodno je podeliti aktivnu materiju, a ostatak dati u drugoj prihrani, nakon 30 do 40 dana. U prvoj prihrani najčešće se ide sa UREOM sa 46% azota, a valja spomenuti i to da se ona najsporije rastvara u zemljištu. A ako je nedostatak manji od 60kg/ha, onda se to može regulisati sa jednom prihranom. A sa njom onda ne treba žuriti, ističe naš sagovornik.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Naravno, tu su i folijarna đubriva, koja se primenjuju prilikom fungicidnih tretmana. Takva đubriva su i tako reći najbrža. Biljka ih usvaja preko lista, međutim to se radi tek krajem marta.

Uvek bi trebalo imati u vidu da se azotna đubriva veoma lako ispiraju. Zato znajte da ukoliko nekoliko dana posle prihrane pšenice padne jedna jaka, velika kiša, nećete imati efekat koji ste želeli.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Meteorolozi najavljuju i još snega koji će svakako dobro doći nedovoljno razvijenim biljkama i zaštititi ih od eventualnih golomrazica. A neće na odmet biti ni dodatna količina vlage.

Prethodni tekstFarma krava i uzgoj ovaca u Savinom Selu
Sledeći tekstPlastenička proizvodnja paradajza u selu Vlaška

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime