Prvomajske kiše zlata vredne

0
198
Agrosaveti---prvomajske-kise---ratarstvo---02

Tokom aprila meseca u čitavoj Srbiji kiše gotovo da nije ni bilo, te je stanje ozimih useva bilo veoma kritično. Iz tog razloga poljoprivrednici kišu koja je pala tokom prvomajskih praznika, ocenjuju kao “zlata vrednu”.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Prema rečima Aleksandra Papa iz Poljoprivredno savetodavne službe iz Kikinde, u njihovom reonu palo je oko 25 litara kiše po metru kvadratnom, koja je bukvalno spasila useve.

Chief-1120x180

“Možemo slobodno reći da je stanje ozimih useva bilo kritično, jer je deficit vlage bio značajan. Pre ove majske kiše, mi smo poslednje ozbiljnije padavine imali početkom marta meseca. Stanje useva se značajno popravilo, a kiša je značila posebno ozimim strninama koje ulaze u generativnu fazu. Posledice prethodnog deficita će se osetiti. Žita su ostala nisko, internodiji su skraćeni, pa je ova kiša pala u poslednji čas.” – kaže dipl. ing.  Aleksandar Pap iz PSS Kikinda.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---prvomajske-kise---ratarstvo---01

NA SEVERU VOJVODINE SE NADAJU NOVIM PADAVINAMA

A na samom severu Vojvodine, u subotičkom ataru, palo je nešto manje kiše, oko 15 litara, kaže saradnik za zaštitu bilja u PSS Subotica, Hajnalka Bognar Pastor. Ona dodaje da to nikako nije dovoljno, ali je značilo tamošnjim usevima koji su bili u dosta lošem stanju.

Nicogan-1120x180

“Ova kiša je bila gašenje požara. Nije palo dovoljno, ali je i tih 15 litara značilo ozimim usevima. Listovi na strninama su već počeli da se uvijaju, pa je njima ova kiša puno značila. Kiša je važna i za razvoj jarih useva koji su već nikli, a značajna je i sa zaštitarske strane, jer će pokrenuti efekat tretiranja protiv korova, koji se rade posle setve, a pre nicanja. Za njihovo delovanje je potrebno bar 10 litara kiše, tako da je to sad pokrenuto.” – kaže dipl. ing. Hajnalka Bognar Pastor iz PSS Subotica.

Biofor baner 728x90

I U BRANIČEVU KIŠA ZLATA VREDNA

I u Braničevskom okrugu je pala spasonosna kiša, jer su ozimi usevi bili u lošem stanju, a tek posejana zemlja žedna, kaže savetodavac za ratarstvo Jorgovanka Vlajkovac iz PSS Požarevac.

PROČITAJTE I...  CLEARFIELD SISTEM - PROIZVODNJA ULJANE REPICE

“Za jare useve u Braničevu, koji su posejani na oko 100 hiljada hektara, ove kiše su stigle u poslednji čas. Ukupno je palo oko 25 litara, a u pojedinim delovima i više. Što se tiče ozimih useva, tu je bilo problema na parcelama sa plitkom setvom, jer je došlo do odbacivanja donjeg lišća, te im je ova kiša sada dosta pomogla. I prošle godine je prvomajska kiša pomogla da se usevi povrate, te se nadamo da će tako biti i ove gdoine, pa da u finišu imamo dovoljno vlage.” – kaže dipl. ing. Jorgovanka Vlajkovac.

Agrosaveti---prvomajske-kise---ratarstvo---03

KIŠA NIJE ZAOBIŠLA NI ŠUMADIJU

Za razliku od gore spomenutih delova Srbije, april mesec u Šumadiji nije bio potpuno bez padavina. Ono što nije pogodovalo strnim žitima jeste smena sunca i kiše, zbog razvoja bolesti, kaže direktorka PSS Kragujevac, Suzana Nešković.

“Tokom aprila meseca imali smo idealne uslove za nastavak razvoja ozimih useva, međutim, ti uslovi su bili idealni i za razvoj bolesti. Bilo je problema sa rđom, pepelnicom i sivom pegavošću lista, pa su zaštitari imali pune ruke posla. Sada kreće generativna faza strnih žita, koja je odlučujuća za formiranje prinosa, pa apleujem na proizvođače da nastave da prate useve i da svaku promenu jave, kako bi na vreme reagovali. Nadamo se da neće biti sušnog perioda tokom maja meseca, kako bismo mogli da se nadamo nekom solidnom prinosu.” – dodaje direktorka Nešković.

PROČITAJTE I...  Šumadijski ratari nezadovoljni cenom kukuruza

Ono što sada sledi, jeste tretiranje jarih useva protiv korova čiji rast je podstaknut poslednjim padavinama, kao i redovan obilazak ozimih useva i praćenje razvoja bolesti, kako bi se blagovremeno reagovalo, savetuju naši sagovornici.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime