Aktuelno: U Čurugu počelo rasađivanje paprike na otvorenom

0
349
Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 04

Sada je pravi trenutak za rasađivanje paprike na otvorenom. Najčešće se to radi od 15. do 25. maja, u zavisnosti od vremenskih prilika. Temperatura ne bi smela da ide ispod 15 stepeni, a trenutni vremenski uslovi odgovaraju neophodnim, te su svi proizvođači paprike trenutno na svojim poljima.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Tako je i kod porodice Zorić iz Čuruga koja će ove godine imati papriku na 2 hektara. Mi smo ih zatekli baš na njivi gde sa radnicima rasađuju rasad. Zanimljivo je to što su Zorići oduvak radili industrijsku, dok ove godine kompletan primat ima slonovo uvo.

Chief-1120x180

“Nismo se nešto ove godine dogovarali za industrijsku, a i zbog same cene. Ovde u blizini imamo fabriku za ovu papriku, pa nam je nekako jednostavnije. Prvi put je radimo, tako da videćemo kako ćemo se pokazati.” – kaže Slobodan Zorić.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti - paprika - 01

Vremenski uslovi za rasađivanje su idealni, kaže Slobodan. Sunce nije jako, a iako kiše nije bilo, navodnjavanje je nadoknadilo deficit vlage. Rasađivanje rade ručno, a kako kaže naš domaćin, za planiranu površinu trebaće im oko četiri dana.

Nicogan-1120x180

“Radimo ručno, sa radnicima. Počeli smo juče, mislim da ćemo do kraja vikenda završiti. Otprilike jedan radnik dnevno uradi oko 250 metara dvoreda na foliji. Rasađujemo je na 18 centimetara. Trebalo bi da po jutru bude 41 hiljada biljaka.” – kaže naš domaćin.

Biofor baner 728x90

RASAD MANJI NEGO OBIČNO

Kako nam je rekao naš domaćin ono što su juče rasadili, izgleda dobro, lepo se primilo, pa sve teče po planu. Rasad je kvalitetan, ali nešto manji nego ranije, dodaje Slobodan.

PROČITAJTE I...  Povrtarsko - voćarska proizvodnja u selu Radenković

“Rasad jeste nešto manji, odnosno malo je niži za 2-3 centimetra. Verovatno zbog vremenskih prilika, hladnijih dana, ali to nije ništa strašno. Zemlju smo dobro pripremili, bacili smo dovoljno đubriva ispod folije. Nakon rasađivanja moramo tretirati nekim fungicidom, da zaštitimo odmah biljke. Što se prihrane tiče, za desetak dana ćemo baciti nešto za bolje ukorenjavanje i to je to što se tiče starta, a šta sledi, videćemo.” – kaže Slobodan.

Agrosaveti - paprika - 02

PROŠLE GODINE VAŠI PRAVILE VELIKE PROBLEME

I dok su se prošle godine mnogi proizvođači paprike žalili na smrdibube, u Čurugu su vaši bile glavni problem, kaže naš sagovornik.

“Da, vaši su prošle godine bile veoma intenzivne kod nas na parcelama. Borili smo se koliko smo mogli, ali zaista ih je bilo puno. Inače, sama sezona je bila solidna za papriku i što se tiče prinosa i kvaliteta. Cena je bila zadovoljavajuća takođe. Cena za industrijsku papriku je bila oko 48 dinara, a ova je bila oko 55 dinara. To je odlična cena.” – dodaje Slobodan Zorić iz Čuruga.

PROČITAJTE I...  Ratarstvo i govedarstvo u Čurugu

On planira prinos od oko 4-5 vagona po hektaru. Ako i cena bude ova spomenuta, biće to dobra godina. Međutim, proizvodnja je na samom startu, pa naše domaćine tek čeka veliki posao.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime