Jagnjad jeftina, prasad drže cenu

0
5215
Agrosaveti---otezana-prodaja-stoke---03

Vanredno stanje koje je do skora bilo na snazi otežavalo je prodaju jagnjadi, a dovelo je i do veoma niske otkupne cene. Razlog je bilo zatvaranje ugostiteljskih objekata i veća ponuda od potražnje. Sa druge strane, cena prasadi se održava, te su prasad sada itekako skuplja od jagnjadi.

Adama Sultan 1120x180

Prasad i dalje drže solidnu cenu, kažu odgajivači iz Srema. Prema njihovim rečima cena prasadi sa mini farmi je oko 300-350 dinara. Prasad koja nisu vakcinisana i nisu pripremljena za tov su oko 260 do 280 dinara po kilogramu.

“Cena prasadi nije padala, održava se i dalje. E sada koliko će to još trajati, verovatno ne dugo, jer se granice polako otvaraju. Cena živih svinja i mesa u EU je počela da pada, pa ćemo videti kako će to uticati na naše tržište. Siguran sam da hoće, to će uticati naravno i na cenu domaće stoke. Krajem prošlog meseca je uvoz krenuo, uveženo je oko 3000 komada, pa je i kod nas cena živih svinja pala za oko 5 dinara.” – kaže Zoran Erić iz Asocijacije stočara Srema i Mačve.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

TOVLJENICI NEŠTO JEFTINIJI

Cena tovljenika je pala za oko 5 dinara, a primećeno je i nešto više praznih obora, ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja u Bačkoj Topli

“Mitros je dugo držao 210 dinara, sada je cena polutke 205 dinara + pdv . Farmerska roba je oko 160-165+pdv, a sa mini farmi oko 155 dinara+pdv. Ponuda je do sada bila zadovoljavajuća, e sada imamo neke informacije da po Mačvi ima dosta praznih obora, ali jeftinim uvozom će klaničari nadoknaditi to.” – dodaje Erić.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti---umaticene-ovce---03

CENA JAGNJADI U SREMU OKO 220 DINARA

Domaći ovčari ovog proleća muku muče sa prodajom jagnjadi. Kupaca praktično nije ni bilo, jer restorani i pečenjare nisu radile zbog epidemije virusa korona, te je došlo do pojave velikog broja jagnjadi na tržištu, kaže Lazar Smiljanić iz Udruženja ovčara i kozara Sirmijum iz Ležimira.

“Ova godina je specifična zbok korone. Ugostiteljski objekti nisu radili, a naši udarni termini za prodaju, Uskrs, 1. maj i Đurđevdan se praktično nisu proslavljali kao do sada. Sve je to uticalo na prodaju. Dakle, potražnja je bila na niskom nivou, a ponuda velika. Trenutna cena jagnjadi je oko 225 dinara, što je veoma malo, kada znamo da je bila oko 280-300 dinara.” – kaže Smiljanić.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

HOĆE LI IZVOZ POMOĆI?

Ponuda je i dalje velika, a potražnja se još ne pojačava, dodaje naš sagovornik. Problem je što jagnjad veoma brzo prevazilaze 30-35 kilograma, te je takvim grlima cena još manja. Obećanja stižu iz resornog Ministarstva, te se ovčari nadaju skorijem rešavanju problema.

PROČITAJTE I...  Pocerska jagoda

“Koliko znam izvoz još uvek nije krenuo. Imamo obećanja da će se to uskoro dogoditi, što bi popravilo trenutnu situaciju. Ministar je pre mesec dana obećao izvoz, a siguran sam da će Arapi otkupljivati po boljoj ceni od trenutne. To, evo još nije zaživelo, ali ako bude, to će definitivno srediti trenutnu situaciju na tržištu. I kada se dobije onih 2000 dinara po jagnjetu, to je već drugačije. Cena od 280-300 dinara je bila jedno duže vreme, pa plus spomenutih 2000 dinara, sa tim se može raditi.” – smatra Smiljanić.

Da li će do obećanog doći i po kojoj ceni će se otkupljivati jagnjad, još se ne zna, ali se domaći ovčari tome svakako nadaju kako bi se olakšalo domaće tržište.

Prethodni tekstPrvomajske kiše zlata vredne
Sledeći tekstSejalica za suočavanje sa uzgojnim promenama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime