Teška godina i za proizvođače SOJE

0
253

Mirko Peršić iz Golubinaca, ove godine, na svojim parcelama nema ništa izuzev šećerne repe, soje i suncokreta. Razlog tome je teška situacija u poljoprivredi. Bilo je pokušaja da se seje soja koja nije uspela, pa se na tom mestu našao suncokret. Razgovarali smo sa njim o situaciji u ratarstvu i kakva su njegova očekivanja, jer nije sporno da je godina za ratare bila katastrofalna, samo je pitanje koliko.

Adama Asorbital 1120x180

Ovaj iskusni ratar seje na povrišini od 50 hektara i većim delom je to zemlja u zakupu. Nekada je ovo imanje bilo puno stoke za koje su napravljeni najsavremeniji objekti, koji su, posle mnogo godina ostali prazni, jer računice nije bilo.

Teška godina ostaviće veliki trag na proizvođače, rod soje biće umanjen za 50%, dok na pojedinim parcelama neće imati šta da se žanje. Specifična i sušna godina dovešće do toga da se ranije beru pojedine kulture.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Gubitke tek treba obračunati

U odnosu na prošlu godinu rod suncokreta biće za 20-30% umanjen. Retki su oni ratari koji će imati rod od 4 tone po hektaru, pa uzevši u obzir neki prosek, ponoviće se prošla godina koja će kao i ova ostati upamćena po velikoj suši i niskom rodu.

PROČITAJTE I...  OVAS: Agrotehnika i značaj u ishrani stoke

Ratarima niko ne garantuje da će cena u otkupu pokriti njihova ulaganja koja su bila i do 3 puta skuplja u odnosu na isti period prošle godine. Mirko kaže da se on uvek rukovodi time da ima dobar prinos u žetvi, koji mu automatski omogućava i bolju cenu.

Adama Tomigan XL 1120x180

Naš domaćin se profesionalno bavi poljoprivredom, od kada je počeo da radi ovaj posao, a to pre svega znači da se dosledno drži komlpetne agrotehnike, pa samo vremenski uslovi mogu da mu pokvare projektovane prinose.

Ratari sa kojima je Mirko svakodnevno u kontaktu kažu da iako su postigli pojedine dogovore sa državom i dalje se susreću sa cenama koje nisu bile dogovorene.

KWS banner 728x90

Polako se zbrajaju gubici i računa kakva nas setva očekuje na jesen.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

pylon galenika jan 023

Sagovornik: Mirko Peršić, ratar, selo Golubinci

Prethodni tekstMlekara Šabac i beskamatna novčana sredstva za obnavljanje stočnog fonda
Sledeći tekstMalinari: Još uvek čekamo isplatu novca za malinu predatu pre 2 meseca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime