Reč STRUČNJAKA: BRZO otpuštanje VLAGE, JAKO bitna karakteristika kod KUKURUZA

0
1220
Agrosaveti---DKC-4943---Kukuruz---01

U blizini sela Skorenovac, na parceli proizvođača Mileta Popovića snimili smo žetvu Dekalb kukuruza DKC5075. Razgovarali smo tom prilikom sa Stojanom Jevremovićem, stručnjakom iz kompanije Bayer kako bi proizvođačima približio sve bitne karakteristike i prednosti Dekalb hibrida.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Ono što karakteriše Dekalb hibride su visok potencijal i stabilnost prinosa i u teškim proizvodnim godinama, kao što je bila 2021. godina. Moram da napomenem da je u Južnom Banatu, između juna i septembra, palo svega 60-120 litara kiše (u zavisnosti od lokaliteta), te su u ovom periodu vladale tropske vrućine“, objašnjava Stojan.

Pored navedenih karakteristika, Dekalb hibride odlikuje i brzo otpuštanje vlage iz klipa, kao i to da se lako kombajniraju.

„Još jedna karakteristika je jak, čvrst i stabilan korenov sistem, kao i fleksibilna stabljika, koji onemogućavaju biljci da polegne. Samim tim smanjuju se gubici prilikom žetve. Još jedna osobina koja izdvaja Dekalb hibride kukuruza u odnosu na druge je Acceleron tehnologija. Reč je o posebnom tretmanu semena koji se sastoji od biostimulatora, fungicida, insekticida, kao i sredstva za oblaganje semena. Acceleron tehnologija omogućava bolji start biljaka i bolji prinos“, navodi Jevremović.

PROČITAJTE I...  Zaštita plodova kod višnje, trešnje i koštičavog voća

Dekalb hibrid DKC5075 je srednje rani hibrid, pripada FAO grupi 450, ima fiksni tip klipa i visok potencijal prinosa. Ovaj hibrid nosi i oznaku HD, što znači da se dobro pokazao u stresnim uslovima proizvodnje.

Preporuka za setvu je između 68.000-78.000 biljaka po hektaru, što zavisi od brojnih faktora, kao što su predusev, odabir parcele, itd.“, navodi Jevremović.

Važno je istaći da ovaj hibrid ima fiksni tip klipa koji odlikuje 16-20 redova zrna. Zrno je krupno, duboko usađeno i visokog kvaliteta, kao i jako je mali udeo šapurine u klipu.

Sagovornik: Stojan Jevremović, Bayer

Kompanija Bayer

Prethodni tekstSivi dani za voćarsku zadrugu: SLABA potražnja za JABUKOM, nema ulaganja
Sledeći tekstNedeljni pregled: Cene jagnjadi u porastu u klanicama Severnobačkog regiona

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime