Sivi dani za voćarsku zadrugu: SLABA potražnja za JABUKOM, nema ulaganja

0
407

Novi Slankamen je opština koja ima najveći broj zadruga po glavi stanovnika u Srbiji. Ovo mesto je svetli primer zadrugarstva kakvo smo nekada davno poznavali. Siniša Tadić je član zadruge „Slankamenka“ koja je osnovana 2006. godine, prilikom osnivanja bilo je više od 30 članova, da bi se tokom godina taj broj neznatno smanjio zbog smrtnih slučajeva zadrugara ili svojevoljne odluke pojedinih da napuste udruživanje i dalje krenu samostalno.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Zadruga se prevashodno bavi voćarstvom, najviše se trguje sa jabukom, ali od skoro se prometuje i sa breskvom koja je ranije bila zastupljena u većoj meri, ali je onda, na kratko breskva izostavljena i retko ko je uzgajao.

Jabuka kvalitetna, ali se slabo prodaje

Naš sagovornik kaže, da su zadrugari odlučili da breskvi vrate staru slavu. Jabuka se, u ovom trenutku, slabo prodaje i stoji u hladnjačama, a razlog tome su promenjeni uslovi na tržištu. Količina i kvalitet ostaju imperativ gde god da se jabuka prodaje. Nevolja je u tome što ni ruskih kupaca nema kao ranije.

Magnetic 1120x185px

Jabuka može da čeka svog kupca u hladnjači sve do nove berbe. Voćari su imali primer loše prodaje, i svi oni koji nisu prodali jabuku u optimalnom roku, prodavali su je u avgustu bez problema, kada su već na novu berbu došli Gala i Zlatni delišes. Kada je reč o samom kvalitetu jabuke, on je ostao nepromenjen uprkos čekanju. Domaćem tržištu nisu potrebne sve proizvedene količine, jer bi došlo do saturacije tj.zasićenja tržišta.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda Srbije: Između šupljih priča i velikih očekivanja

Zadrugari drže glave iznad vode

Godina za nama ostaće upamćena kao godina puna izazova, praćena stalnim poskupljenjima. Naš sagovornik tvrdi da zadrugarstvo ipak ne može da pomogne i olakša poljoprivrednicima dalji rad, iz razloga što individualni proizvođači imaju veće pogodnosti prilikom kupovine robe na agro rokove.

ExelGrow Adama 1120x180

Većih planova za dalje, na žalost, nema. Okolnosti su takve da se u ovom trenutku samo drži glava iznad vode, kaže Siniša. Ako se nastavi trend nepovoljnih okolnosti po zadrugare, Novi Slankamen će izgubiti primat koji ima već dugi niz godina u zadrugarstvu, i više neće biti opština sa najvećim brojem zadruga po glavi stanovnika, u čemu su prednjačili sve ove godine.

Sagovornik: Siniša Tadić, Novi Slankamen

Infinito Bayer 1120x180 V01

 

Prethodni tekstMatičnjak: Uzgoj, korist i upotreba
Sledeći tekstReč STRUČNJAKA: BRZO otpuštanje VLAGE, JAKO bitna karakteristika kod KUKURUZA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime