Nedeljni pregled: Cene jagnjadi u porastu u klanicama Severnobačkog regiona

0
839
sjenicka pramenka jagnje ovca
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Prema poslednjem izveštaju STIPS-a u prethodnoj nedelji cena teladi na pijacama i u klanicama bila je u porastu. Zabeležen je i rast cena prasadi na području Čačka, Leskovca i Šapca. Takođe, evidentiran je rast cene jagnjadi u klanicama na području Severnobačkog regiona.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Klaničari sa područja raškog regiona su po višim cenama protekle sedmice otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma (550 din/kg) i tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma (310 din/kg). Otkup teladi telesne mase do 160 kilograma vršen je po višim cenama protekle sedmce i u klanicama na području podunavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 410 din/kg. Rast otkupnih cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje SM rase karakteristika je treće sedmice februara u klanicama na području jablaničkog regiona. Kod tovnih bikova je dominirao iznos od 300 din/kg, dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 200 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma dostigla je iznos od 310 din/kg u klanicama na području nišavskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodnu sedmicu. U kanicama na području beogradskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih bikova, kako SM, tako i HF rase, pa je dominantna cena grla SM rase dostigla nivo od 310 din/kg, a grla HF rase iznosi od 280 din/kg.

Magnetic 1120x185px

Otkupne cene tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma (260 din/kg) i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase (260 din/kg) i HF rase (230 din/kg) u klanicama srednjebanatskog regiona. Najčešća otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma iznosila 270 din/kg, dok je u kategoriji krava za klanje dominirao iznos od 120 din/kg. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma klaničari sa područja pirotskog regiona protekle su sedmice plaćali čak 360 din/kg

PROČITAJTE I...  Proizvođači svinja ocenjuju: Nema ništa od izvoza u EU i dalje uvozimo njihove prasiće

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Na stočnoj pijaci u Čačku je evidentiran rast obe kategorije prasadi u odnosu na prethodnu sedmicu. Grla telesne mase do 15 kilgrama mogla su se pazariti za 260 din/kg, a grla telesne mase od 16 do 25 kilograma za 250 din/kg. U klanicama na području jablaničkog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 250 din/kg. Obim ponude bio je dobar.

ExelGrow Adama 1120x180

Ista kategorija prasadi bila je skuplja u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 260 din/kg. Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području Šapca. Za otkupljenu prasad odgajivači su najčešće dobijali 250 din/kg, dok je kod tovnih svinja dominirao iznos od 150 din/kg.

Klaničari sa područja podunavskog regiona podigli su otkupnu cenu tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 170 din/kg. Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležio je reportter STIPS sa područja srednjebanatskog regiona. Dominirao je iznos od 150 din/kg. Prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija u odnosu na prethodnu nedelju na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Dominantna cena jagnjadi protekle je sedmice dostigla iznos od 400 din/kg u klanicama na području severnobačkog regiona. Pored jagnjadi vršen je otkup jaradi po ceni od 220 din/kg i ovce po ceni od 120 din/kg. Rast cene jagnjadi evidentiran je u sedmici za nama i na stočnoj pijaci u Čačku, pošto je dominirao iznos od 400 din/kg. Ponuda i obim prodaje bili su dibri. Na stočnoj pijaci u Leskovcu je tokom protekle nedelje došlo do rasta dominantne cene jagnjadi na 350 din/kg. Pored jagnjadi bile su skuplje i ovce, pošto su se najčešće mogle pazariti za 150 din/kg.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena teladi skočila u Smederevu, a pala u Kragujevcu

Jagnjad su protekle sedmice bila jeftinija na stočnoj pijaci u Smederevu, pošto je dominirao iznos od 300 din/kg. Pored jagnjadi niža je bila i prodajna cena ovaca, jer su se najčešće mogle pazariti za 160 din/kg. Obim ponde i prodaje bio je dobar. Pad cene jagnjadi zabeležen je i na stočnoj pijaci u Vranju. Dominantna cena ove kategorije ovaca iznosila je 315 din/ kg.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Cene žitarica i stočne hrane

Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u nedelji za nama na gazdinstvima u okolini Pirota, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 30 dinkg. U maloprodajnim objektima na području Kragujevca zabeležen je rast dominantnih cena pšenice i stočnog brašna tokom treće sedmce februara, pošto se pšenica mogla pazariti najčešće za 34 din/ kg, a stočno brašno po ceni od 33 din/kg.

Stočno brašno bilo je skuplje u odnosu na prethodni period u maloprodajnim objektima na području Požarevca, jer se prodaja odvijala najčeše po ceni od 32 din/kg. Na pijaci u ovom gradu skuplji je bio kukuruz, okrunjen prirodno sušen, pošto je dominirao iznos od 29 din/kg. Rast dominantne cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma evidentiran je i na gazdinstvima u okolini Šapca, jer je iznosila 31 din/kg.

Spyrale Adama 1120x1080

Kukuruz okrunjen veštački sušen u rinfuzu bio je skuplji u odnosu na prethodni period u silosima na području Kikinde. Dominirao je iznos od 27 din/kg. Reporter STIPS iz Niša je evidentirao pad cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma u sedmici za nama na pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 28 din/kg.

PROČITAJTE I...  Skok cena teladi, tovne junadi i bikova

Na gazdinstvima u okolini Smedereva došlo je do pada cena lucerkinog sena u balama na 20 din/kg, pšenice na 32 din/kg i sojine sačme na 96 din/kg. Protekle je nedelje na pijaci u Sremskoj Mitrovici došlo do pada prodajnih cena pšenice na dominantnih 32 din/kg i suncokretove sačme na dominantnih 57 din/kg.

Izvor: STIPS

 

Prethodni tekstReč STRUČNJAKA: BRZO otpuštanje VLAGE, JAKO bitna karakteristika kod KUKURUZA
Sledeći tekst38. Kobasicijada u Turiji: Pravi se kobasica duža od 2 kilometara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime