Ostvareni napredak u proizvodnji šećerne repe rezultat je primene agrotehničkih mera i mera biljne zaštite, zasnovanih na upotrebi savremenih poljoprivrednih mašina, đubriva i hemijskih sredstava za borbu protiv štetočina, bolesti i korova, kao i gajenja novih produktivnih sorti šećerne repe.
Važnost primene pune agrotehnike
Izgradnjom novih šećerana koje su već bile puštene u proizvodnju, kao i rekonstrukcijom nekih postojećih šećerana, stvorene su mogućnosti da se šećerna repa gaji na većoj površini, a dostignuća naučnih istraživanja omogućavaju postizanje još većeg prinosa. Prinos repe bio bi sigurno i veći ako bi se svi proizvođači pridržavali postojećih preporuka u pogledu sortimenta i načina gajenja.
Tehnologija proizvodnje šećerne repe podrazumeva poštovanje plodoreda, adekvatnu obradu zemljišta, planirano đubrenje na osnovu analize zemljišta, kao i setvu u optimalno roku. Gajenje šećerne repe zahteva određenu stručnost. Samo onaj proizvođač koji blagovremeno i kvalitetno primenjuje sve agrotehnočke mere postiže redovno visok prinos. Iskustvo dobrih proizvođača repe pokazuje da se ne može sa sigurnošću očekivati predviđeni prinos ako se neka agrotehmička mera ne primeni u pravo vreme, izostavi ili ne uradi kvalitetno.
Izbor sorte šećerne repe
Često se “štednja” u primeni agritehničkih mera odrazi u smanjenju prinosa , tako da se na kraju godine više izgubi nego što se uštedi. Kada je reč o izboru sorte treba odabrati sortu koja će doneti najveću produktivnost uz najmanje troškove.
Od sorte za savremenu proizvodnju šećerne repe traži se: velika proizvodnost, odlične tehnološke osobine, otpornost prema bolestima, i određene biološke osobine koje omogućuju intenzivno i ekonomično korišćenje poljoprivrednih mašina, uz što manje gubitke u prinosu i kvalitetu repe kao industrijske sirovine. Od šečerne repe se koristi vegetativno deo kao i zadebljali koren (repa). Mogućnosti za povećanje prinosa su skoro neograničene.
Sadašnje sorte daju veoma visok prinos. Poznati su pojedinačni slučajevi veoma visoke proizvodnje. U selekciji repe postoje tri osnovna pravca koji imaju za cilj da se dobiju sorte određenog tipa.
Prinosni tip sorte odlikuje se velikom težinom repe, niskim procentom šečera i relativno kasnim pristizanjem na preradu. Važna osobina sorte za naš proizvodni rejon je i otpornost prema pegavosti lišća koju izaziva Cerkospora (Cercospora). Ostale bolesti su od manje važnosti premda u nekim godinama štetu nanose plamenjača i peplnica.