Šećerna repa: Izbor sorte i puna agrotehnika najbitniji za prinos

0
74
secerna repa
Foto: Pixabay

Ostvareni napredak u proizvodnji šećerne repe rezultat je primene agrotehničkih mera i mera biljne zaštite, zasnovanih na upotrebi savremenih poljoprivrednih mašina, đubriva i hemijskih sredstava za borbu protiv štetočina, bolesti i korova, kao i gajenja novih produktivnih sorti šećerne repe.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Važnost primene pune agrotehnike

Izgradnjom novih šećerana koje su već bile puštene u proizvodnju, kao i rekonstrukcijom nekih postojećih šećerana, stvorene su mogućnosti da se šećerna repa gaji na većoj površini, a dostignuća naučnih istraživanja omogućavaju postizanje još većeg prinosa. Prinos repe bio bi sigurno i veći ako bi se svi proizvođači pridržavali postojećih preporuka u pogledu sortimenta i načina gajenja.

Tehnologija proizvodnje šećerne repe podrazumeva poštovanje plodoreda, adekvatnu obradu zemljišta, planirano đubrenje na osnovu analize zemljišta, kao i setvu u optimalno roku. Gajenje šećerne repe zahteva određenu stručnost. Samo onaj proizvođač koji blagovremeno i kvalitetno  primenjuje sve agrotehnočke mere postiže redovno visok prinos. Iskustvo dobrih proizvođača repe pokazuje da se ne može sa sigurnošću očekivati predviđeni prinos ako se neka agrotehmička mera ne primeni u pravo vreme, izostavi ili ne uradi kvalitetno.

Adama Sultan 1120x180

Izbor sorte šećerne repe

Često se “štednja” u primeni agritehničkih mera odrazi u smanjenju prinosa , tako da se na kraju godine više izgubi nego što se uštedi.  Kada je reč o izboru sorte treba odabrati sortu koja će doneti najveću produktivnost uz najmanje troškove.

PROČITAJTE I...  Rekordni prinosi šećerne repe u Šidu, ratari prezadovoljni

Od sorte za savremenu proizvodnju šećerne repe traži se: velika proizvodnost, odlične tehnološke osobine, otpornost prema bolestima, i određene biološke osobine koje omogućuju intenzivno i ekonomično korišćenje poljoprivrednih mašina, uz što manje gubitke u prinosu i kvalitetu repe kao industrijske sirovine. Od šečerne repe se koristi vegetativno deo kao i zadebljali koren (repa). Mogućnosti za povećanje prinosa su skoro neograničene.

pylon galenika jan 023

Sadašnje sorte daju veoma visok prinos. Poznati su pojedinačni slučajevi veoma visoke proizvodnje. U selekciji repe postoje tri osnovna pravca koji imaju za cilj da se dobiju sorte određenog tipa.

Prinosni tip sorte odlikuje se velikom težinom repe, niskim procentom šečera i relativno kasnim pristizanjem na preradu. Važna osobina sorte za naš proizvodni rejon je i otpornost prema pegavosti lišća koju izaziva Cerkospora (Cercospora). Ostale bolesti su od manje važnosti premda u nekim godinama štetu nanose plamenjača i peplnica.

KWS banner 728x90
Prethodni tekstSvinjska kuga u Braničevskom okrugu
Sledeći tekstUdružena sadnja: Kombinacije povrća, lekovitog, začinskog bilja i cveća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime