Svinjska kuga u Braničevskom okrugu

0
79
Agrosaveti - Afrička svinjska kuga 01

Nekoliko sela u Braničevskog okrugu proglašena su ugroženim zbog svinjske kuge. Prvo se pojavila kod divljih svinja, a sve su češći slučajevi oboljevanja domaćih životinja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Svinjska kuga je u Braničevskom okrugu prisutna više od dve godine. Uglavnom se pojavljuje u lovištima kod divljih svinja, ali oboljevaju i domaće svinje. Poslednji zabeleženi slučaj je u selu Požeženo kod Velikog Gradišta.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je više okolnih sela zaraženih podrjučjima, prenosi RTS.

Adama Sultan 1120x180

U domaćinstvu ili na farmi na kojoj se utvrdi prisustvo svinjske kuge vrši se eutanazija svih svinja, po propisanoj proceduri. Štetu domaćinu nadoknađuje država.

Međutim, mere zaštite su takve da se zabranjuje promet, prodaja mesa, pa čak i klanje svinja za sopstvene potrebe u zaraženom području. Zbog toga trpe i drugi odgajivači.
S obzirom da prvu liniju odbrane čine lovci, jer bolest prenose divlje svinje, oni smatraju da su određene mere nelogične.

pylon galenika jan 023

Kako navodi Slađan Marković, predsednik LU „Golub“ iz Velikog Gradišta, lovcima je zabranjeno da uđu u lovište dva meseca kada je afrička kuga svinja, ali oni koji se bave sečom šume ulaze. Uginule jedinke nema ko da ukloni iz šume, a lovci i lovačka udruženja mogu da ih uklone kako propisi nalažu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

Afrička kuga svinja navodno je u Srbiju ušla iz Bugarske, i za par godina proširila se po celoj Istočnoj Srbiji.

KWS banner 728x90

Izvor: RTS

Prethodni tekstZaštita VINOVE LOZE od NISKIH temperatura i priprema za REZIDBU
Sledeći tekstŠećerna repa: Izbor sorte i puna agrotehnika najbitniji za prinos

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime