Setva ječma i dve žetve

0
292
jecam
Foto: Wikipedia.org / Аutor: Zmaj123 - Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91169300

Slika stočarstva u jednoj zemlji je proporcionalna broju hektara pod ječmom. S obzirom na to da stočarstvo kod nas iz godine u godinu ide silaznom linijom, tako se i broj hektara pod ječmom smanjuje. Ječam je veoma važan u ishrani svinja. Kod nas pod ječmom ima oko 100.000 hektara. Danska godišnje utovi 30 miliona svinja samo ječmom i bez i jednog zrna kukuruza.

Adama Asorbital 1120x180

Ječam služi za ljudsku ishranu, kao ishrana stoke i za proizvodnju slada, piva, itd. Prema nameni razilikuju se i vrste ječma (za ljudsku ishranu, stočnu hranu, pivski…).

Selekcija domaćeg Instituta u Novom Sadu i domaće selekcije, može da rodi i do 8 tona po hektaru. Posle njega može da se postrno seje kukuruz kraće vegetacije, i tako dobijamo dve žetve. Procenat proteina kod ječma kreće se od 10-14 %. Preporuka stručnjaka je dobro pripremiti zemljište, nikako ne preterati sa količinom semena. Optimalan broj je oko 300 klijavih zrna ili 150 kilograma semena po hektaru. Ječam treba posejati na vreme uz obaveznu predhodnu analizu zemljišta.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Domaće sorte stočnog ječma

Za ishranu stoke pored zrna upotrebljava se i slama. Ječmenim zrnom mogu da se hrane sve vrste domaćih životinja, a posebno je podesno za svinje i konje. Svinje se brzo goje i daju meso i slaninu odličnog kvaliteta. Na kvalitet mesa naročito utiče ako se svinja hrani ječmom dva meseca pre klanja.

PROČITAJTE I...  Moja farma, naša budućnost - herbicid Quelex

Domaća sorta ječma odlikuje se visokom adaptabilnošću i najproširenija je sorta stočnog ječma na našim prostorima. U zavisnosti od tehnologije gajenja, može da se koristi za proizvodnju slada, ali i za ishranu domaćih životinja.

1120x180px

Biološko-produktivne osobine su takve da ova sorta ima odličnu otpornost na zimu, visina stabla je od 85-90 cm, a spada u srednje ranu sortu. Ima veoma dobru otpornost prema bolestima, kao i visoku otpornost na poleganja. Tehnološki kvalitet se odlikuje zrnom mase od 44-47 grama, sa hektolitarskom masom od 78 grama, a učešće proteina kreće se od 13-14 %.

Proizvodnja

Optimalno vreme setve i argotehnički rok je od 5-15. oktobra, po jednom kvadratnom metru potrebno je posejati 350 klijavih zrna. Preporučuje se za gajenje na svim tipovima zemljišta, a ova sorta je namenjena isključivo za ishranu stoke. Više o proizvodnji možete pročitati u članku: Ječam – Tehnologija gajenja.

Adama Soratel 1120x1080

Proizvodnju ječma u Srbiji karakteriše velika nestabilnost, kako po zasejanim površinama, tako i po ostvarenim prinosima. Jedan od načina da se prevaziđu postojeći problemi je pravilan izbor sorte, pre svega za ozimu setvu, visoke adaptabilnosti i stabilnosti prinosa i kvaliteta.

Prethodni tekstSavacoop na Zlatiboru predstavio koncept zaštite i folijarne ishrane
Sledeći tekstUzgoj MANGULICA nije zahtevan, meso sinonim za zdravu hranu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime