Farma svinja i proizvodnja kulena u Martincima

0
278
Agrosaveti---farma-svinja---proizvodnja-kulena---02
Timac AGRO

Na salašu Dragana Slavkića iz Martinaca imali smo priliku da vidimo jedan malo drugačiji način držanja svinja. Pravi naš domaćin svašta, od masti, čvaraka, šunke, slanine, kobasica, ali ono po čemu je poznat jeste proizvodnja kulena.

BEZ KONCENTRATA DO KVALITETA

Na salašu Dragana Slavkića iz Martinaca imali smo priliku da vidimo jedan malo drugačiji način držanja svinja. Naime, naš domaćin se bavi proizvodnjom prasadi i tovom, ali tako da je akcenat stavio na prirodnu ishranu svinja koje uživaju slobodno krećući se po salašu.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

“Imam ovaj salaš već 30 godina, a svinje držim takođe dugi niz godina. Imam 50 krmača, umatičene nerastove, zapravo, radimo sce: od farme, ishrane, prerade, pa sve do finalnog proizvoda.” – priča nam Lođa.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Lođa svoje krmače nikada ne hrani koncentratom, već samo prirodnom hranom, sa željom da proizvede kvalitetno svinjsko meso koje će dalje preraditi u suhomesnate proizvode. Dakle, ove krmače se hrane samo kukuruzom, detelinom i nakvašenom prekrupom.

Agrosaveti---farma-svinja---proizvodnja-kulena---01

“Potrebno vam je daleko duži period, ali je isplativiji, kao i kvalitetniji. Deo prasadi prodam, a deo ostavim sebi za dalji tov. Nemam problema sa prodajom prasadi, znaju već ljudi šta imam. Mada se ja ljudima koji kupuju prasad za tov divim što to rade na ovu cenu svinja. Ja zaradu imam na preradi, na finalnim proizvodima. Inače, moje krmače su ovde zdrave, imaju ispust, zemlja im je dole, tako da moje krmače mogu da traju 7-8 godina.” – kaže naš domaćin.

Biofor baner 728x90

Unazad nekoliko godina prasad imaju dobru cenu, iako je ta cena trenutno u padu, ali Lođa ima količinu i kao takav zanimljiv je kupcima.

PROČITAJTE I...  Od afričke kuge naujgroženiji Bačka i Srem

“Moje krmače daju između 8 i 12 komada, puta 50 krmača, lepa je to količina. Prošli put smo za prasad uzeli deset hiljada eura, prasad imaju dobru ceni, tj. sada ta cena pada, ali prodam sve bez problema, jer imam količinu. Prodam i ono što napravim od svinjskog mesa, ljudi dođu da vide kako ja to radim, po sistemu iz kamenog doba.” – kaže u šali Lođa.

KULEN GLAVNI ADUT

A sada glavni deo Lođine proizvodnje. Kao što smo rekli on se trudi da svinjsko meso preradi na svom gazdinstvu, kako bi imao računicu za sve ovo prethodno spomenuto. Pravi naš domaćin svašta, od masti, čvaraka, šunke, slanine, kobasica, ali ono po čemu je poznat jeste proizvodnja kulena.

Agrosaveti---farma-svinja---proizvodnja-kulena---03

“Kulen nam je udarni proizvod, po njemu smo prepoznatljivi. Ne nosim na pijace, sve prodam kod kuće. Kulen pravimo od visokokvalitetnog mesa. Znači but, ali ne kompletan, vrat i kare, zato je moj kulen najskuplji, neću da radim jeftiniji. Radim ga isključivo u kati, a fermentacija traje oko 180 dana.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Tov bikova i svinja i stado od 120 ovaca

Sa plasmanom ovih delicija, naš domaćin nema problema, jer to radi godinama unazad i ima svoje stalne mušterije. Uskoro će krenuti i svinjokolji te ih već od kraja oktobra čeka veliki posao. Ne razmišlja o nekom značajnijem proširenju proizvodnje, jer trenutni obim posla mogu porodično da odrade, a da ne naruše dobro poznati kvalitet, ističe Lođa.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime