Kašnjenje subvencija dovodi u pitanje opstanak malih stočarskih farmi

0
370

U priči Zorana Petrovića, iz sela Sokolići, mogu da se prepoznaju mnogi poljoprivrednici u Srbiji. Ovo gazdinstvo vode sin i ostarela majka, boreći se svakoga dana. Mesta za male stočare koji imaju ispod 20 grla uskoro neće biti nigde, jer njihova proizvodnja nije rentabilna. Bez zadruge i udruživanja mala domaćinsta postaju nevidljiva i beznačajna. Nema mesta za ulaganja, kao ni potencijala da se usvoje neka nova znanja i unapredi proizvodnja. Država nema strategiju, a tržišna utakmica postaje sve surovija, ostavljajući prostora isključivo za velike farme. Zoran sve obavlja sam. Nije ni on više mlad, a samo je pitanje trenutka do kada će moći i kako će dalje.

Spyrale Adama 1120x1080

Zoran obrađuje preko 15 hektara zemlje, prošla godina je bila sušna, pa su neke kulture znatno podbacile sa rodom. Hrane za krave uglavnom ima dovoljno, pa će zima proći bez dokupljivanja i dodatnih troškova.

Subvencije od presudnog značaja

Subvencije države su od presudnog značaja za opstanak stočarske proizvodnje. Nove cene mleka, premije i isplata po grlu, omogućavaju preživljavanje. Zoran se nada de će mu zaostala dugovanja biti ubrzo isplaćena kako bi mogao da obezbedi minimum uslova za svoja grla.

LIBRETO 1120x180

Na žalost, prizor koji zatičemo na ovoj farmi je svakodnevica našeg sela. Staje su niske, mračne, neprovetrene i skučene, pa ne treba dovoditi u pitanje ni lošu mlečnost. Podsticaj pomaže, ali nedovoljno da bi se napravili malo bolji objekti. Cena od 70 dinara po jednoj litri mogla bi da dovede do poslovanja u plusu i zarade od koje bi moglo da se ulaže u nove investicije.

PROČITAJTE I...  Raspisan Javni poziv za subvencije za nabavku mašina i opreme u STOČARSTVU

Zadruga kao spas

Za mala domaćinstva, poput ovog, postojanje zadruge je još jedan faktor od presudnog značaja. U selu Sokolići ona postoji, pa meštani polako počinju da se okupljaju oko zajedničkih interesa. Nedostatak radne snage je samo još jedan od razloga da poljoprivrednici udruže svoje resurse i stvore bolje uslove za poslovanje.

Zoran kaže da neće proširivati postojeće kapacitete za proizvodnju mleka.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Zoran Petrović, stočar iz sela Sokolići

Prethodni tekstDodajte ove lekovite biljke i dobićete SUPER KOMPOST
Sledeći tekstRazlika između ječma i kukuruza u ishrani svinja u tovu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime