Kupina – Jedna od rentabilnijih voćnih vrsta

0
230
Agrosaveti - Nema otkupljivača kupina 01

Kupina se u našoj zemlji gaji na relativno maloj površini. Zbog obilne rodnosti i visoke rentabilnosti njeno gajenje se iz godine u godinu sve više širi. Kupina je višegodišnja polužbunasta biljka, koja ima višegodišnji korenov sistem i jednogodišnje i dvogodišnje lastare.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prve godine korenov sistem razvija izdanke. Za gajenje kupine najbolja su duboka, rastresita i srednje teška zemljišta sa 50-60% gline, propusna plodna umereno vlažna zemljišta koja sadrže 4- 6% humusa, čiji se pH kreće 6-7. U našoj zemlji kupina se može gajiti na nadmorskoj visini do 700 m. Međutim najbolji rezultati se postižu na visinama od 200-500 m. Kupina se može saditi od oktobra do aprila ukoliko je zemljište pogodno za rad i ukoliko nisu niske temperature.

Jesenje sađenje preporučuje se za južne krajeve, u kojima se zemljište ne zamrzava dublje, a proleće je najčešće sušno. Prolećno sađenje se preporučuje za hladnije rejone, u kojima se zemljište tokom zime dublje zamrzava. U takvim rejonima kupina zasađena u jesen može lako da izmrzne u koliko se zemljište zamrzne do 10 cm dubine, jer se izdanci još nisu ukorenili.

Magnetic 1120x185px

A, kako izgleda uzgoj kupina u Šumadiji, mogli smo da vidimo u obilasku jedne porodice i parcele od 40 ari. Oni gaje sortu Loh nes koja je, prema rečima našeg domaćina, izuzetno dobra za naše područje.

PROČITAJTE I...  Ceo zasad jabuke iskrčio zbog nepoštenja, a spas pronašao u jagodi

Takođe, nedavno smo posetili prijepoljski kraj koji je prepoznatljiv po malini, gde smo saznali da se zbog povoljnih agroekoloških uslova zasadi kupine veoma brzo šire i u ovom delu Srbije, i imaju veliku perspektivu.

ExelGrow Adama 1120x180

Ukoliko primenimo punu agrotehniku, kupina može da rodi oko 30 t/ha. Cena jednog kilograma kreće se oko 1,5 evro i veoma se brzo rasproda, što je čini jednom od rentabilnijih voćnih vrsta.

Prethodni tekstHibrid KUKURUZA iz FAO 370 grupe pogodan za RANIJU SETVU
Sledeći tekstRekordni prinosi šećerne repe u Šidu, ratari prezadovoljni

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime