Rekordni prinosi šećerne repe u Šidu, ratari prezadovoljni

0
96

Ni magla, hladni vetar i niske temperature, nisu poremetile planove mladog Šiđanina, Rastislava Đierčana. I ove godine, u optimalnom roku, odradi je posao vađenja šećerne repe. U danu snimanja reportaže, Rastislav je preoravao zemlju. Dok smo vodili razgovor, traktor je brujao u pozadini, čekajući svog gazdu da nastavi sa zemljanim radovima. Na naše pitanje da li je bilo poteškoća prilikom kampanje vađenja repe, odgovorio je citirajući starije sremske ratare, prema kojima bez blata i kiše, ali i dobrog grejanja u traktoru, nema ni dobrih prinosa te kulture. A prinosi šećerne repe našeg domaćina su ove godine više nego zadovoljavajući. Nije krio zadovoljstvo na licu, dok nam je iznosio aktuelne podatke. Ostvario je rekordan prinos od 5 i po vagona po katastarskom jutru. Kako kaže, ni on, ali ni stariji proizvođači, ne pamte ovako dobru  godinu, kada je reč o šećernoj repi.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Bez pune agrotehnike nema ni rezultata

A do rekordnih prinosa došao je, kaže, zahvaljujući, pre svega, punoj i pravovremenoj agrotehnici. Vreme ih je, kaže, poslužilo. Bilo je dovoljno i kišovitih i sunčanih dana, te je kampanja vađenja protekla bez problema. Iako je isplativa kultura, Rastislav je ne seje na većim površinama, jer ona ne trpi proizvoljnosti u radu. Svake godine je poseje na 8 -10 hektara, jer je jako osetljiva i zahtevna kultura, od setve, dubokog oranja, primene hemije, đubrenja. Najveći neprijatelj joj je insekt repina pipa. Za kratko vreme može da napravi ogromnu štetu domaćinima, ukoliko ne reaguju blagovremeno.

PROČITAJTE I...  Povećana otkupna cena za šećernu repu, ratari vagaju da li da je seju

Otkupna cena ista godinama, ali ima računice

Izbegao je Rastislav sve pomenute probleme na njivi, a nije imao poteškoća ni oko plasmana. Sve količine distribuirane su u šećeranu u Crvenki. Iako je otkupna cena šećerne repe ostala na nivou prošlogodišnje, otkupljivači su plaćali 5 dinara po kilogramu, kaže da mu je to još uvek isplativo. Osim šećerne repe, na oko 100 hektara je proizveo i oko 2 tone uljane repice po jutru, a soja i kukuruz su, u tom delu sremskog atara, drastično podbacili. Suša je uzela danak i ostvareni su ispod prosečni prinosi. Pomoć države je, kako ističe, uvek dobrodošla. Poslednji put je aplicirao na konkursu za mlade poljoprivrednike pre dve godine. Od tog novca je kupio prikolicu, i nestrpljivo iščekuje nove objave Ministarstva poljoprivrede, kako bi mogao sukcesivno da obnavlja postojeću mehanizaciju.

Magnetic 1120x185px

Zaljubljenik u poljomehanizaciju od malih nogu

Rado posećuje sajamske manifestacije, poput Poljoprivrednog sajma u  Novom Sadu, na kojem je prvi put bio kada je imao svega tri godine, i od tada nije propustio nijednu izložbu. Završio je srednju Poljoprivrednu školu, a uporedo je pomagao svom dedi u ratarskim poslovima. Sa 26 godina je sam svoj gazda, obrađuje 100 hektara zemlje i optimistično gleda u budućnost. Izboriće se on, kaže, sa svim nedaćama koje prate njegovu proizvodnju, jer on to radi, pre svega, iz ljubavi i želje da nastavi dvovekovnu tradiciju.

Prethodni tekstKupina – Jedna od rentabilnijih voćnih vrsta
Sledeći tekstCene poljoprivrednih proizvoda i ribarstva veće za 30,5 odsto

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime