Uzgoj kupina u Šumadiji

0
1979
Agrosaveti---Uzgoj-kupina---Sumadija---01

Dejan Dončić iz sela Desimirovac kod Kragujevca, nekoliko godina je razmišljao koju voćnu vrstu da izabere za ozbiljnu proizvodnju. Odluka je pala na uzgoj kupina. Proizvodnja se prostire na 90 ari. Voćnjak je u odličnoj kondiciji, te druga berba može da počne. Mi smo obišli parcelu od 40 ari sa koje će Dejan ubrati 6000-7000 kg. Reč je o sorti Loh nes kojoj, prema rečima našeg domaćina, Rusi ne mogu odoleti.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

‚‚Ta sorta je izuzetno dobra za naše područje. Održava se u svežem stanju, prodaje se u svežem stanju bez zamrzavanja. Može da se drži na temperaturu od 0 do 2 stepena i po 5-6 meseci. Izuzetno je kvalitetna i najviše podseća na divlju kupinu. Ima lep oblik, intenzivno rađa i veoma sam zadovoljan. Prošle godine sam u ovom zasadu imao prinos od nekih 3000 kg. To je bila prva godina kako rađa pa i prinos ne može da bude 100%.‚‚ – ističe prednosti ove sorte Dejan.

Agrosaveti---Uzgoj-kupina---Sumadija---02

Obzbediti biljkama besprekorne uslove za rast, želja je svakog proizvođača. Ne polazi to svima za rukom. Uz stručnu pomoć i sve neophodne agrotehničke mere, na ovim parcelama se u tome svakako uspelo.

Kalif i Mistral 1120x180

‚‚Mi smo se trudili prvenstveno da ovde kupini stvorimo optimalne uslove za rast i razvoj i plodonošenje. Nismo se bazirali samo na hemijskim sredstvima zaštite. Obezbedili smo joj dovoljno vlažnosti u zemljištu. Da ima odgovarajući vazdušno-vodni režim za ishranu. Obezbedili smo joj dovoljno hranjivih materija u samom zemljištu. Istovremeno smo, postavljanjem špalira, obezbedili provetravanje zasada. Rasporedom grana, u obliku lepeze, svakoj grani smo dali dovoljno svetlosti, dovoljno provetrenosti.‚‚ – objašnjava Violeta Petrović Lukić iz PSSS Kragujevac.

PROČITAJTE I...  Organska malina i kupina u selu Brezovice kod Valjeva

Agrosaveti---Uzgoj-kupina---Sumadija---03

Uzgoj kupina u Desimirovcu ugražava nedostatak vode i višak sunca

I u Desimorvcu kao i u većini mesta oko Kragijevca, problem je voda. To u mnogome otežava samu proizvodnju. Potrebno je cisternama dovlačiti vodu i svaki drugi dan zalivati. Na parcelama nema ni struje. Dejan će u narednom periodu morati naći neko alternativno rešenje kako bi kupinama obezbedio neophodnu vlagu. Do tada, 4-5 puta nedeljno, samo na ovih 1200 sadnica, ispusti oko 12000 litara vode. Jako sunce ne pogoduje plodovima koji se moraju zaštititi.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

‚‚Imao sam problem u prvoj godini berbe, nisam radio senčenje, i puno je plodova ožeglo. Sunce zagreje kupinu kad ona naliva i onda dođe do fermentacije. Kao šljivi kad stavite u kacu za rakiju. Tako i ona prokuva, samo pocrveni i istruli. Sada je to sprečeno i ona lepo napreduje.‚‚ – napominje Dejan značaj zaštite od sunca.

Agrosaveti---Uzgoj-kupina---Sumadija---04

Selo Desimirovac je nekada bilo pod vinogradima. Od toga se odustalo usled industrijalizacije tog dela Šumadije. Ipak ima naznaka da će ova brda ponovo biti pod voćem. Naš domaćin je probio led i prvi krenuo u uzgoj kupina. Uverav nas da ima bar još desetak meštana zaintereosvanih za ovu proizvodnju. To ohrabruje i ideju o osnivanju udruženja.

MPS2022 GBaneri

‚‚Planiram proširenje. Na proleće još jedan hektar. Planiram za par godina i krajni proizvod, kupinovo vino. Izuzetno je kvalitetno i zdravo pogotovo od ove kupine. To je u planu i sa nekim udruženjem koje osnivamo ovde. Da se udružimo, napravimo ozbijnu zadrugu, udruženje kupinara i naš krajni proizvod to kupinovo vino.‚‚ – kaže Dejan.

PROČITAJTE I...  Kontrola PLODNOSTI ZEMLJIŠTA donosi uštedu 20-30 posto

Dobra volja, rad, saradnja sa strukom i planovi postoje. To je svakako dovoljno za start kada je udruživanje u pitanju. Upravo tom realizacijom vdađnji proizvođači mogu ojačati i osigurati plasman svojih proizvoda.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstParadajz jabučar u plastnicima
Sledeći tekstPovrtarstvo i stočarstvo u selu Desimirovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime