Robnim zapisom do povoljnog kratkoročnog kredita

0
66
subvencije novac 2
Foto: Pexels

Svake godine nakon žetve poljoprivredni proizvođači se suočavaju sa izazovom gde uskladištiti proizvode, kao i kako obezbediti novac za finansiranje naredne setve. Rešenje mogu biti javna skladišta i robni zapisi.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Sistem javnih skladišta omogućava poljoprivrednicima da čuvaju poljoprivredne proizvode u javnim skladištima. Uloga Kompenzacionog fonda po zakonu sastoji se u tome da garantuje bezbednost, kvalitet i kvantitet uskladištene robe. Poljoprivrednicima se daje sloboda da sami odluče kada i po kojoj ceni žele da prodaju svoje proizvode.

Za razliku od privatnih skladišta koja izdaju samo potvrdu o prijemu, javna skladišta emituju robni zapis, koji je hartija od vrednosti i sa njim se može trgovati.

Adama Sultan 1120x180

Kako ističu i Kompenzacionog fonda, robni zapis može da se iskoristi za podizanje povoljnog kratkoročnog kredita. Sigurnost za sve učesnike garantuje Kompenzacioni fond. Ukoliko slučajno dođe do štete na uskladištenim (deponovanim) proizvodima, ovaj fond garantuje isplatu štete, ukoliko štetu ne ispati samo skladište.

Praktično, poljoprivrednik nije primoran da odmah proda svoju robu kako bi došao do finansijskih sredstava za narednu proizvodnu godinu, već može da koristi kratkoročne kredite koji se odobravaju na osnovu robnog zapisa, odnosno uskladištene robe.

Aneri Galenika 1120x185px

Takođe, naglašavaju da ne postoji obaveza poljoprivrednika vezano za robni zapis, već da je to pravo i benefit poljoprivrednog proizvođača.

PROČITAJTE I...  Zaštita prolećnih useva od korova

U okviru sistema javnog skladištenja, poljoprivrednicima je omogućeno da koriste kredite po nižim kamatnim stopama, bez opterećivanja hipotekom ili ručnom zalogom nad opremom.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Biznis.rs

Prethodni tekstUzgoj paunova: Od hobija do unosnog biznisa
Sledeći tekstPerspektiva jabuke: Crna, siva ili ružičasta?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime