Teška godina za proizvodnju jabuke

0
87
Agrosaveti---uzgoj-jabuka---Kamnedol---02

Situacija u zasadima jabuke u ovom trenutku veoma je loša. Na stranu što je ova godina specifična po mnogo čemu i teža za proizvodnju od bilo koje druge. Voćare su sačekale i obilne padavine na proleće kada su se javila brojna aktuelna gljivična oboljenja koja su morala da se suzbiju redovnom zaštitom. Ali to nije bio kraj problemima.Tokom leta, tj. sada kada vladaju visoke temperature morala je da se radi nova zaštita koji štiti biljku od insekata, štetočina i paukova.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Problemi u zaštiti jabuke

Što se tiče same zaštitie, tu stvari solidno stoje i preporuke su u većini slučajeva ispoštovane, voćnjaci su jako dobri i jabuke su zdrave. Veliki problem, zbog aktuelne situacije, bio je i ukidanje nekih insekticida koji imaju širok spektar delovanja i voćari su ostali sa manje oružja za borbu, pa su morali da kupuju preparate sa užim spektrom delovanja i slabijom zaštitom. Ovu godinu obeležile su još i vaši, kao veliki problem u većini zasada, one su bile najupornije i protiv njih je rađeno više različitih tretmana.

PROČITAJTE I...  Meteorološke stanice u voćnjacima

Lošija proizvodnja i slabija prodaja

Sledeći veliki problema predstavlja sama tehnologija proizvodnje koja mora da se podigne na jedan viši nivo, jer kod nas u voćnjacima ili nema sistema za navodnjavanje ili nismo dovljno dobro naučili kako pravilno da prihranjujemo i navodnjavamo biljke. Kada imamo ovakve godine koje su izrazito sušne i tople, često ne uspevamo da dobijemo dovoljnu količinu jabuke prve klase. Ako se na primer dobije 60% jabuke prve klase, i 40% za industriju, proizvođač je u velikom problemu i gubitku, jer je tržište takvo da traži samo prvu klasu i ako nema toga onda nema ni profita. U ovom trenutku tržište je prezasićeno u i jabuke ima mnogo u ponudi.

Adama Sultan 1120x180

Još jedna specifičnost ove godine ogleda se u slaboj prodaji jabuka. U ovo vreme, prethodnih godina, prodaja sorte „Gala“ uvek je dobro išla i ona je obezbeđivala novac za berbu sorti koje dolaze posle nje. Ovog leta „Gala“ se prodavala prvih 15 dana i onda je prodaja stala, tvrde proizvođači.

Ova sorta se sada nigde ne prodaje, svuda stoji, a proizvođači koji nemaju hladnjaču su u ogromnom problemu, kaže struka. Sa nedovoljno dobrom tehnologijom proizvodnje i sa specifičnim ekstremnim uslovima spoljašne sredine, dešava se da jabuka mnogo brže propada. Osim što kalira dešavaju se i fiziološki problemi i ona gubi tržišnu vrednost.

pylon galenika jan 023

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKoliko je hrane potrebno za prezimljavanje pčela
Sledeći tekstBOROVNICA u plasteniku: Prva stiže na berbu, rod ekstra klase do 4 kg po biljci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime