Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

1
1088
Agrosaveti---Uzgoj-malina---Macva---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Intezivna nega i održavanje zasada maline imaju veliki uticaj na prinos. U nastavku su preporuke kada i kako se izvodi uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline.

Adama Asorbital 1120x180

Nakon prolećnog proređivanja, vezivanja i skraćivanja jednogodišnjih izdanaka za tekući rod, veliku ulogu ima postupak uklanjanja prvih serija mladih izdanaka maline.

Izdanci maline se uklanjaju tri do četiri puta tokom proizvodne godine, zavisno od razvoja i porasta. Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka se obavlja u periodu od početka do kraja maja meseca, kada izdanci masovno izbijaju i brzo napreduju.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Koliko dugo će trajati uklanjanje izdanaka zavisi od toga da li se zasad navodnjava ili ne. Ako se ne navodnjava, sa zakidanjem se prestaje ranije, oko polovine maja, s tim da može da se pojavi potreba za proređivanjem kasnije. Ono što je najvažnije je dobra procena i da se uklanjanje mladih izdanaka obavi na pravilan način, tako da se ne oštete rodni izdanci.

Ukoliko su se u malinjaku pojavili simptomi eriofodne grinje lista maline, pogldajte  aktuelnu zaštitu maline.

1120x180px

Postupak uklanjanja

Potrebno je da mladi izdanci budu visine oko 10-15 cm i da nisu odrveneli, tako da se se lako seku makazama. Kasnije, kada odrvene postupak je teži, a bespotrebno su dodatno crpili vlagu i hranljive materije iz zemlje.

PROČITAJTE I...  Ne propustite zaštitu MALINE pred kišu

Zakidanje ovih izdanaka se radi do same zemlje, odnosno ne treba ostavljati nadzemni deo, kako ne bi razvijali prevemene grančice i trošili vlagu i hranljive materije biljci. One su često i zaražene gljivicama, te predstavjaju direktan izvor infekcije novim izdancima.

Adama Soratel 1120x1080

Nakon što se ukloni prva serija mladih izdanaka maline, rodni potencijal novih izdanaka koji će se obrazovati nakon toga će biti znatno veći. Osnovni razlog leži u manjoj konkurenciji i mogućnosti za optimalan razvoj, jer koriste sve raspoložive hranljive materije i vlagu iz zemljišta. Na ovaj način se, takođe, smanjuje pojava bolesti izdanaka i plodova, jer je bolja osvetljenost i provetravanje.

Treba naglasiti da je jako važno dobro poznavati izvođenje ove mere, jer loša procena može imati neželjene posledice.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Autori:  dipl.inž.polj. Gvozdić Ljiljana, Mr Branko Tanasković

Prethodni tekstBosiljak: Uzgoj i delovanje na zdravlje
Sledeći tekstProtest poljoprivrednika nastavljen blokadama puteva, sutra se kreće za Beograd

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime