Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

0
585
Agrosaveti---Uzgoj-malina---Macva---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Intezivna nega i održavanje zasada maline imaju veliki uticaj na prinos. U nastavku su preporuke kada i kako se izvodi uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Nakon prolećnog proređivanja, vezivanja i skraćivanja jednogodišnjih izdanaka za tekući rod, veliku ulogu ima postupak uklanjanja prvih serija mladih izdanaka maline.

Izdanci maline se uklanjaju tri do četiri puta tokom proizvodne godine, zavisno od razvoja i porasta. Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka se obavlja u periodu od početka do kraja maja meseca, kada izdanci masovno izbijaju i brzo napreduju.

2022 Custodia 1120x1080

Koliko dugo će trajati uklanjanje izdanaka zavisi od toga da li se zasad navodnjava ili ne. Ako se ne navodnjava, sa zakidanjem se prestaje ranije, oko polovine maja, s tim da može da se pojavi potreba za proređivanjem kasnije. Ono što je najvažnije je dobra procena i da se uklanjanje mladih izdanaka obavi na pravilan način, tako da se ne oštete rodni izdanci.

Ukoliko su se u malinjaku pojavili simptomi eriofodne grinje lista maline, pogldajte  aktuelnu zaštitu maline.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Postupak uklanjanja

Potrebno je da mladi izdanci budu visine oko 10-15 cm i da nisu odrveneli, tako da se se lako seku makazama. Kasnije, kada odrvene postupak je teži, a bespotrebno su dodatno crpili vlagu i hranljive materije iz zemlje.

PROČITAJTE I...  Prva se malina bere, o ceni se šuška, epilog tek sledi

Zakidanje ovih izdanaka se radi do same zemlje, odnosno ne treba ostavljati nadzemni deo, kako ne bi razvijali prevemene grančice i trošili vlagu i hranljive materije biljci. One su često i zaražene gljivicama, te predstavjaju direktan izvor infekcije novim izdancima.

MPS2022 GBaneri

Nakon što se ukloni prva serija mladih izdanaka maline, rodni potencijal novih izdanaka koji će se obrazovati nakon toga će biti znatno veći. Osnovni razlog leži u manjoj konkurenciji i mogućnosti za optimalan razvoj, jer koriste sve raspoložive hranljive materije i vlagu iz zemljišta. Na ovaj način se, takođe, smanjuje pojava bolesti izdanaka i plodova, jer je bolja osvetljenost i provetravanje.

Treba naglasiti da je jako važno dobro poznavati izvođenje ove mere, jer loša procena može imati neželjene posledice.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Autori:  dipl.inž.polj. Gvozdić Ljiljana, Mr Branko Tanasković

Prethodni tekstKako zaštititi POVRĆE od PLAMENJAČE
Sledeći tekstFuzarioza klasa, zaštita pšenice od bolesti i prihrana useva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime