Proizvodnja malina u selu Kalinovac

0
1223
Agrosaveti - Proizvodnja malina Kalinovac 01

Naš domaćin, 64-orogodišnji Radomir Jovanović, često u društvu svojih prijatelja i komšija u šali, kaže da se nekada u njegovom rodnom selu Kalinovac – kalio novac a danas meštani jedva mogu da prežive od poljoprivredne proizvodnje po kojoj je selo poznato.

Adama Maganic 1120x180

Od vinograda do malinjaka

Sve je manje novca ali i Kalinovčana koji bi ga zarađivali na selu. Ostali su samo oni najstariji, a kako sa setom dodaje Radomir, mladež ne vidi svoju perspektivu na selu. On ju je video pre godinu i po dana kada je podigao svoj zasad malina, a do odlaska u penziju ima i brojne planove.

Agrosaveti - Proizvodnja malina Kalinovac 05

Pre pet godina, Radomir i njegov sin planirali su da započnu vinogradarsku proizvodnju ali i da, na jednom delu parcele, zasade krušku viljamovku. Pošto nije sve teklo po planu, a godine su prolazile, odlučili su se za malinarsku proizvodnju.

MPS baneri II

Agrosaveti - Proizvodnja malina Kalinovac 03

Nabavili su prve sertifikovane sadnice sorte „polka“, pre svega zbog njene dobre otpornosti na klimatske promene. Bez zalivnih sistema, kako dodaje Jovanović, danas je nezamisliva bilo koja proizvodnja. Jedini je, kaže, u tom kraju koji je iskopao arteški bunar, uloživši u njega šest hiljada evra, a da od države nije dobio nikakve subvencije.

PROČITAJTE I...  Očajni malinari, ali i berači - ko je kriv što je malina postala gorki biznis?

Imao je Radomir i druge, veće izdatke, kako bi osavremenio svoju proizvodnju, nadajući se da će mu država refundirati deo novca. Godinu dana je, kaže, na čekanju a strpljenje ga polako izdaje – nezadovoljno dodaje on.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Malina srpski brend ali ne i strateški proizvod

Malina je, kaže naš sagovornik, srpski brend ali još uvek nije i strateški proizvod. I biće tako sve dok država ne bude preduzela neke konkretnije mere za zaštitu tog jagodičastog voća.

Agrosaveti - Proizvodnja malina Kalinovac 04

Slaže se da ne treba država da diktira cenu maline već da je određuje samo tržište ali zamera nadležnima što već godinama dozvoljavaju da sa malinarima manipulišu hladnjačarski monopolisti.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Najrealnija cena, koja bi, kako se izrazio, zadovoljila apetite svih učesnika, treba da je oko 230 dinara za kilogram. On će je, kao i prethodnih godina, na beogradskim pijacama prodavati za 180 dinara.

A da bi mogao toliko da naplati, morao je, kaže, dosta mukotrpnog rada ali i sredstava da uloži ne bi li postigao zadovoljavajući kvalitet. Najskuplje mu je bilo da plati radnu snagu, par hiljada evra, kao i hemijska zaštita plodova.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Kako do finansijske dobiti?

Razne su kaže mogućnosti da se od „crvenog zlata“ dođe do finansijske dobiti. Deo proizvedenih količina rasproda se na pijaci, deo se čuva u rashladnim uređajima, a od ostatka njegova supruga i on prave domaće sokove, džemove i rakiju i, kako u šali dodaje Radomir, malo je teglica koje se zadrže u njihovoj ostavi.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kajsija u čačanskom kraju

Agrosaveti - Proizvodnja malina Kalinovac 02

Ovih dana, ovaj neumorni Kalinovčanin, posvećen je organizovanju berbe malina na svojim zasadima ali mu je pažnja usmerena i na osmišljavanje novih proizvodnji, poput uzgoja jagoda i višanja, uz nadu da će se u godinama koje slede, za taj posao zainteresovati ako ne njegova deca onda makar njegovi unuci.

BTZ 1120x180px

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstTov junadi u selu Rutevac
Sledeći tekstFarma podolskih goveda u Bikovu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime