Berba lekovitog bilja u maju – šta nam je na raspolaganju?

0
103
lekovito bilje
Foto: Pixabay

Nauka i praksa su u tačno utvrdili u kojoj je fazi razvoja lekovito bilje najbogatije lekovitim sastojcima, kao i njihov raspored na biljnim organima. Zato od vremena berbe dosta zavisi i lekovitost same biljke. Šta možemo da uberemo tokom maja?

Adama Asorbital 1120x180

U zavisnosti od klimatskih uslova i samog podneblja, reljefa, nadmorske visine i ostalih faktora, ne može se apsolutno tačno proceniti vreme za ubiranje lekovitog bilja. Na primer, lipa na primorju cveta početkom maja, u Beogradu cveta u junu, na planinama u julu. Ipak, vremenski okvir postoji.

Tokom maja na raspolaganju nam je cvet kamilice, bagrema, božura, zove, buhača, gloga. Možemo da beremo list bokvice, breze, koprive, žalfije, pa čak i listove jagode. Listovi matičnjaka, majčine dušice, kupine i rastavića su, takođe, na dohvat ruke, a na nama je da iskoristimoove darove prirode.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kada bismo počeli da navodimo šta leče sve ove biljke i kako nam pomažu, članak bi se pretvorio u knjigu. Neke od navedenih biljaka smo već predstavili i zato smo u pasusu iznad svaki naziv biljke linkovali, tako da možete da kliknete i saznate načine upotrebe.

PROČITAJTE I...  BiH: Branje trave ive na Ozrenu na UNESKO listi

Iskoristite maj, odvojite malo vremena za druženje sa lekovitim biljkama i napravite svoju prirodnu apoteku.

1120x180px
Prethodni tekstZaštita KAJSIJE u fenofazi porasta plodova
Sledeći tekstRešenje za problem sa najopasnijim korovima u kukuruzu je Logan

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime