Ishrana koka nosilja u organskom uzgoju

0
1482
kokoska

Organski sistem gajenja koka nosilja je vid živinarske proizvodnje koji podrazumeva držanje nosilja u objektima koji obavezno imaju ispust i hrane se organski proizvedenom hranom. Nije dozvoljena upotreba aditiva, medikamenata i sintetskih hraniva u njihovoj ishrani.

Adama Maganic 1120x180

Hrana za živinu u organskom uzgoju se najvećim delom dobija iz sopstvene organske proizvodnje. Procenat nabavljene hrane može da bude do 60%, ako se hrana nabavlja iz organske proizvodnje. Do 30% količine hrane u obroku može da se sastoji od hrane iz perioda konverzije, osim ako je hrana iz perioda konverzije proizvedena na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu, kada učešće takve hrane može da iznosi 100%. Najviše do 20% konvencionalnih hraniva može da se nabavi kada se ne može kupiti hrana organskog porekla.

Za ishranu koka nosilja u organskoj proizvodnji važno je naglasiti da deo svojih potreba za hranljivim materijama podmiruju u ispustu, ukoliko u njemu ima dovoljno vegetacije. Takođe, treba imati u vidu da se živina koja se kreće troši više energije od one koja se drži u živinarniku, pa joj je zato potrebno obezbediti veće količine ugljenohidratnih hraniva (kukuruz i druga hraniva), da se ne bi smanjila nosivost. Učešće konvencionalnih hraniva u dnevnom obroku me sme da bude veće od 25% suve materije obroka.

MPS baneri II
Hraniva%, Pavličević i sar. (1999)%, Pavlovski i sar. (2010)
Kukuruz5860
Stočni grašak6/
Sojina sačma1520
Suncokretova sačma/5
Sačma uljane repice7/
Lucerkino brašno/4
Biljno ulje3/
Stočna kreda8,68,6
Monokalcijum fosfat1,11,2
Stočna so0,31,3
Vitaminsko-mineralni dodaci11
UKUPNO100100
PROČITAJTE I...  Raznovrsna organska proizvodnja na Čeneju

 

Literatura: Unapređenje robne proizvodnje u stočarstvu, Agronomski fakultet u Čačku Univerziteta u Kragujevcu

Prethodni tekstPrvoklasne rakije i vina jedinstvenih aroma od plodova iz srpskih voćnjaka
Sledeći tekstMuška i ženska bokvica: Najdostupniji lek iz prirode

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime