Divlji kesten: Kralj jeseni, zaštitnik vena

0
1147
divlji kesten
Foto: Аутор: Solipsist - Sopstveno delо, CC BY-SA 2.0, Wikipedia

Domovina divljeg kestena je Balkansko poluostrvo. U lekovite svrhe koriste se seme, masno ulje, kora, a ređe cvet i list. Seme divljeg kestena ima veoma važnu ulogu u lečenju vaskularnih bolesti, posebno u Evropi.

Adama Asorbital 1120x180

Divlji kesten je listopadno drvo visine do 25 metara. Pupoljci su krupni i lepljivi, a listovi prstenasto složeni sa 4-9 liski. Cvetovi su belo-roze boje u metličastim cvastima. Plodovi su okrugli, bodljasti, a semenke sjajne braon-crvenkaste boje.

Divlji kesten raste pored potoka, u klisurama i kao gajena vrsta na zelenim površinama u naseljima. Cveta od maja do juna, a plod sazreva tokom septembra i oktobra. U lekovite svrhe koriste se seme, masno ulje, kora, a ređe cvet i list. Seme divljeg kestena ima važnu ulogu u fitoterapiji i lečenju vaskularnih bolesti.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Za razliku od pitomog kestena, plod divljeg kestena nije jestiv. On obično sadrži toksične saponine koji mu daju gorak ukus i koji su otrovni za čoveka. Mnogi ne razlikuju divlji od pitomog kestena zbog sličnosti u izgledu plodova. Ovu razliku ćete sigurno upamtiti. Naime, čaura u kojoj je plod zatvoren kod pitomog (jestivog) kestena je mrke boje sa igličastim bodljama, a kod divljeg kestena ta čaura je zelena sa oštrim ispupčenjima. Kad plod sazri, čaura puca i plodovi ispadaju iz nje.

PROČITAJTE I...  Majoran – Začin ljubavi i višenamenski lek

Lekovitost divljeg kestena

Osim u narodnoj medicini, divlji kesten je zauzeo važno mesto u zvaničnoj medicini. Divlji kesten je dobro ispitan, a lekovita svojstva su objašnjena njegovim bogatim hemijskim sastavom.U vremenu u kome živimo, kada mnogo ljudi pati od bolesti dugog stajanja ili sedenja kao što su problemi sa cirkulacijom, venama i krvnim sudovima (oštećenja zidova vena, venskog zastoja, proširenja i upale vena…) divlji kesten je gotovo nezamenljiv.

1120x180px

Pored ovog dejstva, kesten ima odlično dejstvo i kod svih problema koji su praćeni otokom jer ga uspešno smanjuje. Pokazao se efikasnim kod zaustavljanja krvarenja i protiv raznih vrsta upala a posebno tromboflebitisa ( upalnog procesa na venskim krvnim sudovima sa trombom ). Dobro se pokazao kao lek protiv išijasa i reume a kod upale bronhija olakšava i ubrzava izlečenje. Uspešno leči i uvećanu prostatu a uspešno otklanja i problem upaljenih hemoroida, navodi Herba Natura.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt divljeg kestena pruža sličan efekat kao i kompresijske čarape i pomaže pri kontrakciji vena i arterija. Prema mnogim medicinskim izvorima, divlji kesten se širom Evrope koristi upravo u ove svrhe. Divlji kesten štiti vene i tonizira ih, snižava arterijski pritisak i poboljšavajući mikrocikulaciju u venama. On deluje protivupalno, antiseptički i baktericidno. Takođe, rastvara naslage holesterola.

Adama Soratel 1120x1080

Važna napomena: Primena lekovitog bilja ili lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstSve je manje domaćeg pasulja
Sledeći tekstPčelarska proizvodnja sa 1.000 košnica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime