Zaštita voća pre najavljenog kišnog perioda

0
541
Agrosaveti zastita voca breskva pocetak cvetanja 02

Za područje Srbije od petka se prognozira višednevni kišni talas sa kojim nastupa rizičan period od zaraza voća ekonomski značajnim oboljenjima, prenosi PIS.

Adama Maganic 1120x180

KAJSIJA, BRESKVA I NEKTARINA

Ove voćne vrtse su u fazi od kraja bubrenja pupoljaka do punog cvetanja. Prouzrokovač oboljenja za koji postoji rizik za ostvarenje infekcije je prouzrokovač sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilia laxa), kao i prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).

U zasadima koji su u fazama cvetanja, u cilju zaštite cveta od prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća preporučuje se primena ciprodinil u koncentraciji 0,05%.

MPS baneri II

Agrosaveti zastita voca jabuka 03

U zasadima koji su u fazi pojave “zelene tačke” i prvih zelenih listića, u cilju zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve preporučuje se primena ciram ili ditianon 0,075%, ili dodin 0,15-0,25%.

JABUKA I KRUŠKA

Ove voćne vrste se nalaze u fazi bubrenje lisnih pupoljaka do faze razvoja „mišije uši“. Prouzrokovač oboljenja za koji postoji rizik za ostvarenje infekcije su čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). Kod kruške čađava krastavost kruške (Venturia pirina).

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

U zasadima u kojima je došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelene mase preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi bakra.

PROČITAJTE I...  Jabuka Budimka, sorta za organsku proizvodnju

Agrosaveti zastita voca breskva pocetak cvetanja 01

U zasadima gde je sproveden tretman preparatima na bazi bakra prošle nedelje, a u međuvremenu je došlo do pojave nove zelene mase, preporučuje se primena nekog od preparata na bazi aktivne materije maknozeb 0,2-0,25%.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Prilikom primene pesticida treba preduzeti sve mere zaštite pčela i drugih oprašivača.

Prethodni tekstPovrće u plasteniku
Sledeći tekstTov pilića u Kuli – novi objekti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime