Tov pilića u Kuli – novi objekti

0
254
Agrosaveti tov pilica Kula 03
Timac AGRO

Porodica Marić iz Kule se živinarstvom bavi već dvadesetak godina. Tokom prošle godine su čitavu priču podigli na jedan viši nivo sagradivši nove, savremene objekte za tov pilića. Kako nam je rekao naš domaćin, Kostadin, trenutni kapaciteti su, zajedno sa jednim manjim obektom koji imaju kući, oko 36 hiljada pilića.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“U pitanju su četiri balona od po 60 metara dužine, 8 metara širine. To je metalna konstrukcija sa 10 cm mineralne vune, dva reda folije, imaju dosta dobru energetsku efikasnost. Zidani objekti su skupi, zahtevaju puno posla, ljudi, a ovo se montiralo za dva dana.” – kaže Kostadin.

Gledajući sa ulice, mnogi pomisle da je reč o nekim plastenicima, ali temperatura unutra je tokom naše posete bila 32 stepena, a grejanje je na gas. Što se podova tiče, oni su zemljani, iako je u budućnosti planiran beton.

Coltrane 1120x180

Agrosaveti tov pilica Kula 01

“Podovi su od zemlje, pa idemo 10 centimetara slame, pre slame hidrantni kreč, radi mikroklime, dezinfekcije, a za to koristimo dosta stvari još. Zemlja je toplija od betona, međutim, nije poželjno, lakše se dezinfikuje beton, pa ćemo u budućnosti sve ovo izbetonirati. Lakše ćemo tako i izđubravati i sve ostalo.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Azil za biljke

TOV RADI SUKCESIVNO

Prva tura je useljena, a ostale će raditi sukcesivno, kaže naš sagovornik.

Tekton 1068x180px

“Imamo jednog dobavljača za hranu i jednog za piliće. Domaći dobavljači su, pilići iz domaće proizvodnje. Imamo dobru saradnju, na obostranu korist. Radimo u turama, kako ne bi došlo do zagušenja prilikom prodaje, ali i zbog samog posla, kako bismo sve stigli kvalitetno uraditi.” – kaže Kostadin.

Prvih sedan dana su veoma važni, tada bude i najviše gubitaka, a kako nam je rekao naš domaćin, on je sada na oko 3%, međutim, radi se puno kako bi se taj procenat smanjio. Antibiotike ne koristi, te uz sve nabrojane faktore, hranu, mikroklimu, prevenciju, raspoređenost hranilica, pojilica, itd. cilj je da gubitaka ne bude. Ono što je važno jeste to što naš domaćin piliće tovi za jednog kupca, te ima siguran plasman. U tovu pilića je to važno, jer je svaki dan dodatnog hranjenja i čekanja na kupca veoma velika stavka.

Agrosaveti tov pilica Kula 02

“Prošlu turu smo predali 43. dana, 2.850 je bio prirast, firma kojoj predajemo je bila zadovolja, kao i mi. Oni nas prate i sa hranom, a konverzija hrane je bila izuzetna. 1.63 kilograma hrane za 1 kg utovlenog pileta, a trudićemo se da to bude još bolje.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Izložba sitnih životinja u Kuli

DOMAĆE TRŽIŠTE JE MALO

Kada pričamo o plasmanu živine, problema ima, kao i u drugim granama stočarstva, a ono što naš sagovornik koji je već dve decenije u svemu ovome, smatra kao važan faktor jeste izvoz.

Baner merlin Flexx

“Mi možemo da proizvedemo zavidan broj, ali mi nemamo plasman za taj broj. Lako dođe do hiperprodukcije, zagušenja na tržištu. Kada bi bilo izvoza, radili bi ljudi ovo. Pokrenule bi se tada i firme, proizvođači opreme, uklučila bi se domaćinstva, ali mi smo malo tržište.” – ističe naš sagovornik.

Osim toga, nema ni ozbiljnijih subvencija kao u neki drugim granama stočarstva, te domaći živinari ne mogu parirati okolnim zemljama, dodaje Kostadin. On može da proizvede oko 1500 kilograma mesa dnevno, ali kako kaže ima troje dece, te mu je želja da svi budu uposleni, da rade na svojoj farmi, te će u tom pravcu ići i njegove ambicije.

Prethodni tekstZaštita voća pre najavljenog kišnog perioda
Sledeći tekstPoribljavanje na ribolovnim vodama JVP „Vode Vojvodine“

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime