Na obroncima Fruške Gore, u mestu Bešenovu, voćnjaci rodili, skriveni od pogleda ljudi, ušuškani u prirodi na južnim padinama ove vojvođenske ostrvske planine. Plodovi kajsije rano sazrevaju, sredinom juna i u julu te ne retko na tržištu postižu visoku cenu. Naša ekipa posetila je voćnjak Aleksandra Remeckog koji ove godine ima čime da se podiči. Na 12 jutara više od 200 tona kajsije. O njegovim voćnjacima od početka se staraju stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Ovogodišnji rod je zadovoljovajući, kaze profesor Nened Magazin.
„Uvek, svake godine se strepi da li će mraz da odnese rod ili ne. I to se dešava. Ono što je dobro, možda, sa tim klimatskim promenama, da ona rano procveta i u toj fazi, ako ne budemo imali mraz nekih 20-ak dana, nakon cvetanja, već formira plodove koji su manje osetljivi“ kaže Magazin.
Plodovi kajsije bogati su šećerima, organskim kiselinama, vitaminima i mineralnim materijema. Kada prispeju za branje najčešće se radi o ručnoj berbi. Ove godine za potrebe sakupljanja kajsija u dva voćnjaka domaćin je organizovao više desetina radnika. Jedan od sezonaca je i student Poljoprivrednog fakulteta iz okoline Bešenova. Svake godine je tu da pomogne ali i da u praksi primeni svoje znanje.
Pored plodova pogodnih za preradu, kajsiju odlikuju i drugi kvaliteti koji je čine veoma poželjnim za gajenje. Jedan od njih je tolerantnost na bolesti.
Postoji više vrsta kajsija nastalih ukrštanjem. Obično je okruglastog oblika, obrasla sitnim, gotovo neprimetnim, dlačicama, žute ili narandžaste boje. Ono što svi dobro znamo jeste da je i koštica ove voćke jestiva, pa kajsija spada u koštunjavo voće.
U zasadu Aleksandra Remeckog ima više sorti kajsija , te se vremenom vrši odabir i diferencira koje sorte daju bolji prinos i kvalitet – O kvalitetu cele godine brinu se stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta.
NS4 kraljica među sortama
„Pa, definitivno, ono što smo zaključili da je NS4 kraljica među sortama, to je poznata sorta stvorena na poljoprivrednom fakultetu u Novom sadu i da pored nje takođe novosrska rodna i dalje zaslužuje primat, dok neke druge sorte, kao što je sorta Roksana, mogu da daju dobre rezultate. NS6 je sorta koja se pokazala jako dobra što se tiće i prinosa, i kvaliteta, dok sorte, kao što je novosrska kasnocvetna, u ovom zasadu je nema toliko, ali mogu da daju dobar rezultat samo ako zaista nisu prerodile u prethodnoj godini“ kaže profesor Magazin.
Podsetimo kajsija potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Stabla kajsije dospevaju u rod nakon 3 – 4 godine i na pažljivo odabranim terenima redovno rađaju. Otpornija je na biljne bolesti i štetočine od većine drugih voćnih vrsta pa joj je zaštita jeftinija dodaje profesor. Na kraju dodajmo, pored pekmeza, kompota i raznih đakonija od kajsije ,mnogi će priznati, ipak je najviše vole kad zamiriše u domaćoj rakijici.