Želite da imate ORAH? Ovo morate znati

0
1332
Agrosaveti - Mali rod oraha 01

Orah se gaji pre svega zbog jezgra koje spada među uljano-proteinske proizvode. Privredni značaj oraha ogleda se u velikoj tehničkoj vrednosti drveta, industrijskoj upotrebi orahovog ulja i raznovrsnoj upotrebi kore i lišća.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Orah se u našoj zemlji gaji u svim krajevima, a najbolje uspeva na 800 metara nadmorske visine. Malo je voćaka koje mogu da dostignu takve razmere kao orah. U povoljnim uslovima može da izraste i do 35 metara visine i da dostigne obim stabla od tri pa i više metara.

Orah živi duže od 100 godina. Kalemljen orah je, međutim, nešto kraćeg veka. Sejanci znatno kanije prorode. Odgajan iz semena, ima snažan koren koji se razvija duboko u tlu. Bočne žile su manje razvijene, a pikiran koren se više horizontalno razvija.

Adama Sultan 1120x180

Orah može da rađa svake godine, i može da se gaji na više načina: kao šumsko drvo (od kojeg se ne očekuju veći prinosi), zatim u ekstenzivnim i vrlo intenzivnim zasadima.

Sejanac ili kalemljen orah?

Sejanci oraha prorode tek posle deset godina, dok kalemljen može da rodi već u trećoj godini. Rodnost nije nikada preterana, tako da i vrlo razvijen orah daje oko 300 kilograma plodova. Inače, prinosi su mnogo manji iznose od 30-50 kilograma.

Aneri Galenika 1120x185px

Kada se donese odluka o tipu buduće plantaže, veoma je važno da se izabere dobar sadni materijal. U praksi se  koriste sadnice dobijene setvom semena na stalnom mestu (sa kalemljenjem ili bez njega), zatim sadnicama proizvedenim iz semena i sadnicama dobijenim kalemljenjem.

PROČITAJTE I...  Isplativost proizvodnje KAJSIJE u zapadnoj Srbiji

Sorte oraha

Sorte oraha se jako razlikuju po rodnosti, otpornosti na mrazeve i patogene, kao i po kvalitetu plodova. Neke sorte oraha cvetaju u aprilu, a druge u maju, čak i u junu. Za redovne i visoke prinose treba odabrati sorte velike potencijalne rodnosti i kraće vegetacije, tj. sorte koje ne oštećuju pozni prolećni i rani jesenji mrazevi. Posebno je važno da se odaberu sorte koje će se međusobno dobro oprašivati.

Setva semenom i kalemljenje

Setva semenom obavlja se u proleće sa po tri ploda u razmaku od 5-10 santimetara. Ostavlja se samo jedna biljka, koja se dalje neguje. Ukoliko se želi kalemljenje, ono se vrši na jedan od uobičajenih načina. Sorte oraha se mogu uspešno razmnožavati jedino kalemljenjem, ali se u uslovima nedovoljno tople klime postižu neujednačeni rezultati.

Rezidba i navodnjavanje

Najbolje vreme za rezidbu oraha je mart ili april. Rezidba se izvodi samo ako nije velika razlika u temperaturi tokom dana i noći. U intenzivnoj proizvodnji navodnjavanje ima veoma važnu ulogu. Orahu je potrebna voda u toku celog perioda vegetacije, a najviše od juna do avgusta. U fazi pune rodnosti orahu je potrebno u letnjim mesecima od 80-100 milimetara vode mesečno.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja oblačinske VIŠNJE i korisni saveti voćara

Imamo dosta članaka sa temom oraha, a sugerišemo da pročitate:

Prethodni tekstLunarno baštovanstvo i uticaj Meseca na biljke
Sledeći tekstRešenja za odvodnjavanje od sada i preko eUprave

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime