Impozantan zasad jabuka proslavljenog košarkaša Darka Miličića

0
6878
zute jabuke
Foto: Agronews produkcija

Nekada velika zvezda u svetu košarke Darko Miličić je danas jedan od najuspešnijih poljoprivrednika u Bačkoj. U današnjem tekstu, imaćete priliku da pročitate kako je posle uspešne karijere u NBA ligi odlučio da se sa podjednakim uspehom bavi poljoprivredom, tačnije voćarstvom. 

Adama Maganic 1120x180

Darka Miličića, proslavljenog srpskog košarkaša, nije potrebno posebno predstavljati, javnosti je dobro poznato da je on jedna od najzanimljivijih ličnosti u našoj košarci. Svrstavan svojevremeno među najveće talente na svetu, izabaran je čak kao drugi pik na NBA draftu. Zanimljivo je napomenuti da je on jedini naš košarkaš koji je osvojio NBA prsten.  

U trenutku kada je razmišljao čime će da se bavi po završetku uspešne sportske karijere, naš proslavljeni košarkaš Darko Miličić imao je dosta poslovnih ponuda, ali mu ni jedna nije zvučala dovoljno sigurno i isplativo na duži rok. Posle dužeg razmišljanja gde da investira teško stečeni novac, došao je do ideje da podigne zasad jabuka. Uvidevši sjajne rezutate u podizanju modernih zasada jabuka i drugog voća, u Srbiji, odlučio je da i on krene putem savremene proizvodnje. Danas se njegove jabukeizvoze širom sveta, od Rusije, preko UAE (Ujedinjenih Arapskih Emirata), pa sve do Afrike.

MPS baneri II
voce jabuka
Foto: Agronews produkcija

Velelepni zasadi jabuka, šljiva i trešanja

Između Sivca i Kljajićeva na Telečkoj visoravni, napravio je nepregledne voćnjake. Velelepni zasadi jabuka, šljiva i trešanja prostoru se na preko 120 hektara zemlje, pored voćnjaka tu je i veštačko jezero kapaciteta 100,000 kubika, a složeni sistem za navodnjavanje do svake biljke dovodi precizno izračunatu količinu hraniva.

PROČITAJTE I...  Borba protiv suše: Kako sačuvati povrće i voćke u vrtu bez navodnjavanja
zasad jabuke darko milicic
Foto: Agronews produkcija

Stručni tim agronoma u svakom trenutku mora da ima uvid u veliki broj parametara, koji su kompijuterski praćeni, kako bi se na vreme reagovalo i na vreme predupredile pojave bolesti ili eventualnog izmrzavanja . Na imanju se i nalazi hladnjača odgovarajućeg kapaciteta.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Darko retko daje intervjue i govori za medije, pre naše emisije njega je posetila ekipa najvećeg američkog sportskog medija “ESPN-a” i razgovarala sa našim proslavljenim košarkašem, danas uspešnim poljoprivrednikom.

Na samom početnu razgovora upitali smo Darka da sa ove vremenske distance uporedi život u Srbiji sa životom koji je vodio u Americi, i on nam je rekao da život tamo i ovde uopšte ne može da se poredi, po mnogo osnova, počevši od samog načina života, razmišljanja, vaspitavanja dece, pa do poslovanja.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Darko je veoma posvećen i humanitarnom radu, zahvaljujući njemu grupa dece iz Srbije obolele od Batenove bolesti uspela je da ode u Kinu. Takođe, mlada devojka Slađa Benke iz Čuruga dobila je novo srce, zahvaljujući Darkovoj nesebičnoj pomoći.

Bibaum tehnologija proizvodnje

Osim velike plemenitosti, proslavljeni košarkaš je i vrsni farmer, koji je ovladao svim tehnikama dobre proizvodnje jabuka. U njegovom voćnjaku se bere od avgusta, pa sve do novembra meseca što omomgućava sortiment različitih vegetacionih faza cvetanja i oprašivanja.  Velelepni voćnjak na telečkoj visoravni, u kome nas je ugostio naš sagovornik, predstavlja redak primer i malo gde se može videti u našoj zemlji.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
zasad jabuka
Foto: Agronews produkcija

Savremene tehnologije su tek poslednjih godina uzele maha, a Darko je odlučio da u podizanju jednog modernog zasada ništa ne prepušta slučaju, već da primeni italijanski način rada jer su upravo Italijani najdalje otišli kada je reč o savremenom voćarstvu u svetu.

PROČITAJTE I...  Zelena rezidba voćnjaka: Korisnost, kada i kako se izvodi

Nove tehnologije su probudile veliko interesovanje kod voćara u našoj zemlji, pa se tako od početnog nepoverenja u novine, danas došlo do nekoliko desetina hektara modernih zasada u kojima preovladava bibaum tehnologija.

Adama Forapro 1120x180
zasad jabuke
Foto: Agronews produkcija

Glavne prednosti ovakve proizvodnje podrazumevaju, više plodova prve klase, bolju obojenost svakog ploda, smanjenu upotreba radne snage, efikasniju berbu, čime je moguće na duži rok, smanjiti troškove proizvodnje, a istovremeno obezbediti stabilan i visok prinos praćen vrhunskim kvalitetom.

Voćnjak Darka Miličića u kome smo proveli predivan dan, nikoga nije mogao da ostavi ravnodušnim. Nekadašnji košarkaški AS, sa podjednakim uspehom niže izuzetne rezultate i u oblasti voćarstva, a oni se ogledaju u plodovima prve klase i dobrom prinosu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
crvene jabuke
Foto: Agronews produkcija

Darko je mogao svoj teško stečeni kapital da uloži bilo gde, ali odabrao je poljoprivredu jer je u tome video perspektivu. Ovaj skroman, vredan, i ambiciozan mladi čovek, dokaz je da od poljoprivrede može lepo da se živi pod uslovom da se radi na najbolji način.

Prethodni tekstTeška godina za proizvodnju LUKA i PAPRIKE u Gospođincima
Sledeći tekstGajenje lekovitog bilja: Ulaganja nisu velika, zarada solidna

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime