Šta je važno znati pre sadnje oraha

0
2501

Voćari se sve češće odlučuju za sadnju oraha. Plataže oraha sve više niču širom Srbije, od Vojvodine pa sve do juga. Kako kažu, to je voće koje se sadi za nekoliko generacija. Zato ga i biraju oni sa malo više strpljenja. U šumadijskom okrugu je takođe popularan te smo zajedno sa savetodavcima za voćarsto posetili jednu noviju plantažu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

‚‚U zadnjih par godina sve su veće tendencije za sadnju oraha. Velike površine su poda lešnikom, orahom. Šire se lateralne sorte. Mi se nalazimo na gazdinstvo koje je podiglo zasad sa standardnim terminalnim sortama oraha razmaka 9 puta 9. Trenutno se nalazi u fazi pripreme za zimsko mirovanje. Zmljište treba da se pripremi za zimsko mirovanje. Ujedno treba da se uradi đubrenje osnovnim stajskim đubrivom i duboka međuredna obrada u zasadu oraha.‚‚ – pojašnjava nam dipl. ing. Danko Petrović iz savetodavne službe Kragujevac.

Iako sorta čendler postaje veoma popularna kod nas, vlasnik ove plantaže ipak se odlučio za domaće sorte.

Adama Sultan 1120x180

‚‚Čendler je lateralna sorta oraha koja je uslovno rečeno introdukovana iz Turske a poreklom je iz Kalifornije. I Kalifornija i Turska su mnogo južnije od nas. Svim proizvođačima toplo preporučujem domaće, evropske sorte. Recimo Hazenhajn 139 koji je selekcionisan u Nemačkoj, sigurno će mu biti prijatnije ovde, nego nekom čendleru koji je došao sa juga ovde u naše uslove.‚‚ – prepoučuje Petrović.

PROČITAJTE I...  Zašto NEZRELI PLODOVI voćaka OPADAJU i značaj PROREDA

Agrosaveti---sadnja-oraha---saveti---02

Kvalitet sadnice na prvom mestu

Ono što je veoma važno jeste kvalitet sadnice koja mora biti prve klase, dodaje Petrović. Kvalitet nikada nije skup.

Aneri Galenika 1120x185px

‚‚Posebno u situacijama kada zasnivamo višegodišnje zasade, kada treba da nam plodonose 20, 30, 40 godina. Moramo maksimalnu pažnju posvetiti izboru sadnog materijala. Ne samo sortimenta. Sortiment je onaj kakav želimo. Kod izbora samog sadnog materijala jako je bitno da sadnice, osim što su prve klase, po nekim svojim fizičkim karakteristikama. Znači dobro razvijen korenov sistem, visina lastara,… to je sadnica prve klase. Takođe je jako bitno da ta sadnica bude dobro sazrela. Da od momenta vađenja do momenta trapljenja, odnosno od iznošenja iz samog trapa pa do same sadnje, da što manje vremena prođe. Vodite računa, ako je vrh mlade sadnice smežuran, ta sadnica nije dobra.‚‚ objašnjava nam Petrović.

Agrosaveti---sadnja-oraha---saveti---01

Rezdiba oraha

Što se same rezidbe tiče, naš sagovornik ističe da je svaki presek obavezno zatvoriti kalem voskom jer je orah osetljiva voćna vrsta. Ovde je formiranje krune na većoj visini ali i to ima svoje razloge. Visina debla se određuje u skladu sa planiranom primenom debla nakon eksploatacije.

PROČITAJTE I...  JP „Vojvodinašume“ u akciji sadnje drveća sa UG “Za bolji Novi Kneževac“

‚‚U jednom zasadu oraha od 1 ha, imamo sto i nešto biljaka. Posle nekih 30, 40 godina kada zasad više ne bude za eksploataciju, imaće kubike i kubike orahovog drveta koje je izuzetno cenjeno i traženo u industriji. Tako da je sam uzgojni oblik prilagođen tome. Na većoj visini se formiraju ramene grane. Imamo više deblo a samim tim imamo i veću količinu drveta na kraju eksploatacije.‚‚ – ističe Petrović.

Pri određivanju visine debla treba znati da sa povećanjem visine, deblo preko 120 cm, produžava se i period stupanja na rod, ističe Petrović. Pozitivan efekat visokog debla jeste smanjena opasnost od prolećnih mrazeva, kao i lakša primena mehanizovanih operacija.

Prethodni tekstOčuvanje domaćih starih sorti: Saradnja Banke semena i poljoprivrednika
Sledeći tekstProizvodnja i prerada aronije: Kupaca ima, jer znaju za njenu lekovitost

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime