Afrička kuga svinja u Valjevskim i Mioničkim selima

0
1035

Zarazna bolest svinja “afrička kuga“ širi se u selima kod Valjeva i Mionice, navode iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede

Spyrale Adama 1120x1080

Prema podacima Uprave za veterinu, trenutno je potvrđena kod domaćih svinja u 17 gazdinstava, u valjevskim selima Lukavac, Dupljaj, Beomužević, Kozličić i Osladić, kao i na području Mionice – sela Brežđe i Paštrić.

Africka kuga svinja

Pomenuta mesta na osnovu rešenja koja je donela Uprava za veterinu proglašena su zaraženim područjima, kao i svih sela koja se nalaze u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta zaraze. Istovremeno, proglašene su i ugrožene teritorije u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od žarišta zaraze.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

U Upravi za veterinu navode i da sumnja na pojavu afričke kuge svinja postoji i u selu Klanica kod Valjeva, te da je 11. juna uzet uzorak i poslat na analizu u Veterinarski institut u Šapcu. Na području Kolubarskog okruga bolest nije utvrđena kod divljih svinja.

Na zaraženim područjima, odnosno na poljoprivrednim gazdinstvima gde je potvrđeno prisustvo zaraze, eutanazirane su sve svinje, dok se na zaraženim i ugroženim područjima zabranjeno premeštanje i prevoz svinja, sajmovi i izložbe životinja, prodaja hrane životinjskog porekla, kao i rad stočnih pijaca.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Patak online

PROČITAJTE I...  Srbija i IPARD program: Iskustva proizvođača u Mačvi i Podrinju
Prethodni tekstMini lubenica – proizvod za hedoniste
Sledeći tekstMladi pčelari i novi proizvodi od meda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime