Bundeve isplativije od višanja?

0
2055
Agrosaveti - Bundeve 02

Ova godina je za većinu poljoprivrednika u topličkom kraju, kažu, jedna od najtežih. Zbog vremenskih neprilika i poremećaja na tržištu voća mnogi od njih su pretrpeli velike gubitke, zbog čega razmišljaju i o gajenju alternativnih, poljoprivrednih kultura koje su sve traženije na tržištu.

Adama Maganic 1120x180

Vraćanje tikava i bundeve na njivu

Može li tikva da spase poljoprivredna gazdinstva u Toplici, u godini kada od višanja i, svi su izgledi, ni od ostalog voća, nema velike koristi?

Miša Petković iz prokupačkog sela Gornje Stražave, u kome nema domaćinstva bez voća, tvrdi da ova proizvodnja svakako može da obezbedi dodatne prihode, zbog čega je on uporno, već godinama uzgaja na svojim parcelama.

MPS baneri II

“Najviše prihoda daju semenke i ulje. Posle ceđenja, semenke smo dosušili i napravili tikvino brašno.”

Agrosaveti - Bundeve 01

Mišino vraćanje tikava i bundeva na njivu, za sada slede malobrojni proizvođači u ovom delu Srbije. Jedan od njih, poznati pčelar Jugoslav Momčilović iz Grudaša, koji tikvu golicu gaji na pola hektara, kaže da se nije pokajao:

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Može da bude idealna zamena za neke voćarske kulture, jer to jeste ratarska i povrtarska kultura, ali može da da odličan prinos. Golih semenki može da , recimo u goloj semenci može da bude negde oko 500 do 1000 kilograma, sve zavisi od godine.“

Oni koji se odluče za ovu proizvodnju, već u narednoj proizvodnoj godini imaće više informacija o novim sortama, zahvaljujući svojevrsnom oglednom polju, na kome rastu neke od vodećih evropskih sorti.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

“Ovde imamo devet vrsti bundeva, odnosno, kako ih mi zovemo pečenki i imamo jednu vrstu, tikvu golicu”, kaže Petković.

PROČITAJTE I...  Nezadovoljni ratari Braničevskog okruga: Lista zahteva je borba za goli opstanak

Isplativa prerada

Da se ovde osim proizvodnje sve ozbiljnije razmišlja o preradi, potvrdila nam je i savetodavac Duška Petrović, koja je uključena u pripremu projekta za konkurisanje kod države.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

“Oni planiraju da konkurišu za liniju hladno ceđenje ulja od semenki tikve i imaju mogućnost da ostvare podsticaj u visini od petnaest miliona”, objašnjava Duška Petrović, savetodavac u PSS u Prokuplju”.

Zahvaljujući načinu proizvodnje, koji, uz minimalan fizički rad ne iziskuje upotrebu hemije, tikve i bundeve, kao i proizvodi od njih,spadaju u najzdravije namirnice, a njihova cena na tržištu je više nego zadovoljavajuća.

Adama Forapro 1120x180

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstŽetvi se konačno nazire kraj
Sledeći tekstProizvodnja jabuka u Vinči

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime