Bundeve isplativije od višanja?

0
2088
Agrosaveti - Bundeve 02

Ova godina je za većinu poljoprivrednika u topličkom kraju, kažu, jedna od najtežih. Zbog vremenskih neprilika i poremećaja na tržištu voća mnogi od njih su pretrpeli velike gubitke, zbog čega razmišljaju i o gajenju alternativnih, poljoprivrednih kultura koje su sve traženije na tržištu.

Vraćanje tikava i bundeve na njivu

Može li tikva da spase poljoprivredna gazdinstva u Toplici, u godini kada od višanja i, svi su izgledi, ni od ostalog voća, nema velike koristi?

Miša Petković iz prokupačkog sela Gornje Stražave, u kome nema domaćinstva bez voća, tvrdi da ova proizvodnja svakako može da obezbedi dodatne prihode, zbog čega je on uporno, već godinama uzgaja na svojim parcelama.

“Najviše prihoda daju semenke i ulje. Posle ceđenja, semenke smo dosušili i napravili tikvino brašno.”

Agrosaveti - Bundeve 01

Mišino vraćanje tikava i bundeva na njivu, za sada slede malobrojni proizvođači u ovom delu Srbije. Jedan od njih, poznati pčelar Jugoslav Momčilović iz Grudaša, koji tikvu golicu gaji na pola hektara, kaže da se nije pokajao:

“Može da bude idealna zamena za neke voćarske kulture, jer to jeste ratarska i povrtarska kultura, ali može da da odličan prinos. Golih semenki može da , recimo u goloj semenci može da bude negde oko 500 do 1000 kilograma, sve zavisi od godine.“

Oni koji se odluče za ovu proizvodnju, već u narednoj proizvodnoj godini imaće više informacija o novim sortama, zahvaljujući svojevrsnom oglednom polju, na kome rastu neke od vodećih evropskih sorti.

PROČITAJTE I...  Integralna proizvodnja povrća

“Ovde imamo devet vrsti bundeva, odnosno, kako ih mi zovemo pečenki i imamo jednu vrstu, tikvu golicu”, kaže Petković.

Isplativa prerada

Da se ovde osim proizvodnje sve ozbiljnije razmišlja o preradi, potvrdila nam je i savetodavac Duška Petrović, koja je uključena u pripremu projekta za konkurisanje kod države.

“Oni planiraju da konkurišu za liniju hladno ceđenje ulja od semenki tikve i imaju mogućnost da ostvare podsticaj u visini od petnaest miliona”, objašnjava Duška Petrović, savetodavac u PSS u Prokuplju”.

Zahvaljujući načinu proizvodnje, koji, uz minimalan fizički rad ne iziskuje upotrebu hemije, tikve i bundeve, kao i proizvodi od njih,spadaju u najzdravije namirnice, a njihova cena na tržištu je više nego zadovoljavajuća.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstŽetvi se konačno nazire kraj
Sledeći tekstProizvodnja jabuka u Vinči

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime