Proizvodnja jabuka u Vinči

0
961
Agrosaveti - Proizvodnja jabuka Sumadija 07

Ne bi li saznali kakva je zapravo ova poljoprivredna godina za jabuke u Srbiji, krenuli smo putem takozvane „Srpske Toskane“ odnosno opštine Topola, koja obiluje ne samo zasadima grožđa i proizvodnjom dobrog vina, već i jabuka. A informacije smo čini se, potražili na pravom mestu, kod domaćina Verka Kačarevića – inženjera zaštite bilja, ali i proizvođača jabuka. I nije samo to interesantno kada je njegova porodična proizvodnja u pitanju, već i to što ona datira još iz 1926. godine.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Proizvodnja jabuka stara čitav vek

Iako je Verkov deda još, zapravo započeo porodičnu proizvodnju voćarskog rasada, skoro vek kasnije, unuk se može pohvaliti i zavidnom proizvodnjom voća.

Na četiri hektara pod jabukama, naš domaćin se bavi proizvodnjom više sorti ovog voća. Počevši od starog zasada, od sortimenata najzastupljeniji je ajdared, zatim zlatni delišes, greni smit, čadel i na kraju i crveni delišes.

ExelGrow Adama 1120x180

U dobrim godinama prinosi idu i do 60 tona po hektaru kaže Verko, a zanimljivo je da jabuke iz ovih voćnjaka, potom odlaze u hladnjače domaćina i čekaju mart mesec kada idu dalje put ruskog tržišta. Tokom godina, Verko je kaže napravio svoju računicu prema kojoj je cena koja se tada postiže, mnogo bolja od one u samoj sezoni.

PROČITAJTE I...  Voćarsko vinogradarska proizvodnja u selu Suvodol

Ožegotine od sunca u jednom momentu pretile su Verkovim jabukama kaže, ali brzom intervencijom upeli su da spreče da to uzme maha.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Ne samo jabuke, već i nektarine kao i osetljive sorte grožđa u vinogradima, naš proizvođač kaže biće zapamćena i po bolestima i insektima koji su takođe pretili voću.

Kako sa pesticidima i insekticidima

Ono na šta ovaj proizvođač najviše obraća pažnju kada je proizvodnja jabuka u pitanju i što apeluje na ostale kolege da posebno u narednoj sezoni obrate pažnju, jeste upotreba dozvoljenih odnosno nedozvoljenih pesticida i insekticida u tretmanima zaštite. Bez obzira da li proizvodili za domaće ili strano tržište, pravila su jasna, ali i veoma često promenljiva.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja jabuka Sumadija 05

Uz pravu negu i zaštitu biljaka, Verko kaže da je jedino moguće i proširenje zasada jabuka. I ovo, kao i svako drugo voće zahteva od proizvođača da osluškuje njegove potrebe. Kada se to isprati kako treba, onda je svaka nova godina otvorena za proširenja i u pogledu površina i u pogledu savremenijeg sortimenta.

Opširnije pogledati u prilogu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prethodni tekstBundeve isplativije od višanja?
Sledeći tekstUzgoj ovaca u Ravnom Selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime