Žetvi se konačno nazire kraj

0
385
Agrosaveti - Žetva 02

Ovog vikenda se privela kraju žetva, bar u žitnici Evrope, Vojvodini. Prema rečima direktora ”Žita Srbije” Vukosava Sakovića, ostalo još nekoliko procenata neovršenih parcela pod žitom, dok će u centraloj Srbiji vršidba potrajati i tokom ove sedmice zbog kiše i manjeg broja kombajna.

Spyrale Adama 1120x1080

Kvalitet zrna i prinosi šaroliki

Prema podacima s terena, kazao je Saković, kvalitet zrna i prinosi će biti šaroliki, pa će od toga koliko je bilo kiše zavisiti kakvo ćemo žito imati ove godine.

”Očekuje se da prinos bude pet tona po hektaru na nivou cele Srbije i malo iznad toga, i da naša zemlja od ovogodišnje pšenice ima između 3,2 i 3,3 miliona tona novog hlebnog zrna“, kazao je Saković, i podsetio na to da smo lane s 540.000 hektara imali 2,3 miliona tona žita, dok sada žanjemo površinu od 675.000 hektara.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Govoreći o kvalitetu zrna, on je kazao da zabrinjava hektolitarska masa, koja se kreće od 70 do 76, i što ima proklijalih zrna.

Agrosaveti - Žetva 01

Proklijalo zrno se javlja na parcelama gde je rod polegao, ali poleganje nije zbog obilne i česte kiše, već zavisi od sorte pšenice“, naveo je Saković, i posavetovao ratare da u narednoj setvi povedu računa i o tome.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

U pogledu cene, on ističe da će kvalitetan rod sigurno biti skuplji, ali će cena biti stvar dogovora otkupljivača i prodavca.

PROČITAJTE I...  Prvi traktor kome ne treba vozač

Biće dobrog i lošeg žita

Predsednik „Žitounije” Zdravko Šajatović kaže da se može očekivati da na zimu pšenica vredi više jer će podbačaje u prinosu i kvalitetu zbog kiše imati i zemlje u okruženju, ali i one koje su daleko od Srbije.

”U Rusiji se očekuje 20 odsto manji prinos, a i Ukrajina će imati manje žita“, rekao je Šajatović.

U pogledu kvaliteta, on kaže da su očekivanjae da će polovina žita biti dobrog kvaliteta, a druga lošijeg pa će ta loša ići za stočnu hranu. Ali, može se desiti, navodi, da zbog obilnih kiša u pšenici bude više od četiri odsto proklijalog zrna pa takvo žito neće kupovati ni fabrike stočne hrane.

Cena novog roda 16-17 din/kg

”Uglavnom je cena novog roda kao što je bila i tokom žetve, i kreće se od 16 do 17 dinara kilogram, odnosno 16 dinara bez PDV-a i 17 s tim porezom, dok su Robne rezerve Srbije otkupile simboličnih 30.000 tona po 18 dinara”.

Za sada se još ne trguje pšenicom novog roda jer ratari i mlinari čekaju kraj žetve pa je samo skladište u silose. U ”Žito Bački” rekli su da nisu počeli da otkupljuju novu pšenicu. Cena se formira dnevno i juče je kilogram pšenice bio 16,5 dinara, s PDV-om, kazali su u tom udruženju, navodeći da upravo zbog trenutne cene, koja ne ide naruku ratarima, otkup stoji.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja ZZ Beška

S druge strane, u AD ”Ratar” u Pančevu kazali su da se kod njih trguje novim rodom i da plaćaju u zavisnosti od kvaliteta zrna i količine koja se nudi na prodaju. O ceni se dogovaraju s prodavcem žita i do sada su davali za kilogram nove pšenice od 16,2 do 16,5 dinara, bez PDV-a, navode u ”Rataru”. Na području južnog i srednjeg Banata žito je slabo rodilo jer su obilne padavine oprale zrno pa pšenicu ispod 70 hektolitara ne primaju.

Izvor: Agronews, Dnevnik

Prethodni tekstPorasla cena stoke u Jadru, Rađevini i Podrinju
Sledeći tekstBundeve isplativije od višanja?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime