Stočarsko ratarska proizvodnja u selu Gola Glava

0
1735
Agrosaveti - Stocarsko - ratarska proizvodnja Gola Glava 02

Statistika i dalje pokazuje da sve više ljudi napušta sela, takva sudbina je najpre pogodila ona sela koja se nalaze u brdskim krajevima ali sve više ne zaobilazi ni ona malo veća ravničarska sela. Ipak, oni koji reše da svoj životni vek posvete mestu gde su i rođeni, od seoskog života i poljoprivrede ne odustaju, i za svoje porodice stvaraju najbolje čak i u najtežim vremenima. Upravo takav je i primer Branka Đuričića poljoprivrednog proizvođača iz sela Gola Glava, nadomak Valjeva. Na ovom gazdinstvu je i rođen kao i njegova današnja porodica i, manje više, svi su tu i danas. Uspešno vode nekoliko poljoprivrednih proizvodnji među kojima su svinjarstvo, ovčarstvo, tov bikova, ratarstvo i voćarstvo koje je tek u začetku. Ali, tako i mora u današnje vreme kaže naš domaćin, ukoliko želite da opstanete u tom kraju.

Spyrale Adama 1120x1080

Naš domaćin se u najvećom meri ranije bavio govedarstvom ali kako kaže nije mogao izdržati da tu proizvodnju isprati onako kako je želeo, stoga je proširio tada započeto svinjarstvo kojem i danas teži u većem obimu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Gložanu

Skoro primarna proizvodnja ovog domaćina je i ovčartsvo. Osim velike ljubavi prema toj grani poljoprivrede uverili smo se, ovo domaćinstvo zrači plodnošću kada su ovce u pitanju. Mi smo zatekli i jaganjce blizance i trojke, čak i petorke. Ne prežive svi, na žalost ali stado se širi.

LIBRETO 1120x180

Uz ove grane stočartva tu su i ratarstvo i voćarstvo. Ratarstvo će se, kaže Branko zbog nepredvidivih vremenskih prilika poslednjih godina smanjivati jer se ne isplaćuje, ali će se površine pod šljivom proširivati. Naime, šljivu staru oko 40 godina ova porodica kalemi na površini od 2 hektara i teže proširenju do 5, biće to sasvim dovoljno da sačuva i voćarstvo kao delatnost na tom gazdinstvu.

Primer Brankove poljoprivredne proizvodnje nije usamljen u ovom kraju te u Poljoprivrednoj stručnoj službi Valjeva kažu da je ovakvo, tako reći „svaštarenje“, možda i jedini način da se sačuva poljoprivredna proizvodnja u ovakvim krajevima.

Od svega, naš domaćin u svinjarstvu vidi budućnost svoje proizvodnje i ova grana poljoprivrede jeste promenljiva kao i druge ali uvek naiđe period kada se može nadomestiti uloženo i zaraditi. Branko je zadovoljan cenama ove godine ali i iskorišćenim subvencijama koje dobija od države.

PROČITAJTE I...  Uzgoj šljiva u selu Gornja Trnava

Zbog suše koja je i u ovim krajevima uzela danak naš domaćin kaže da će morati u Vojvodinu po kukuruz za ishranu stoke, ali da će mu računica negde i biti takva u narednom periodu da smanji svoju ratarsku proizvodnju i ove kulture kupuje. Takođe teži i nesvakidašnjem sistemu držanja svinja na otvorenom što se pokazalo kao dobro, ali ono u čemu je naš domaćin, i pored svega što radi, najveći optimista to je izgradnja farme koja bi, veruje, i sve članove porodice zadržala ovde na očuvanju poljoprivredne tradicije.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPredstavljen prototip IMT traktora
Sledeći tekstUzgoj burske koze i romanovske ovce u Žablju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime