Farma Il de frans ovaca Stanković u Obrovcu

0
1289
Agrosaveti farma Il de frans ovaca Stankovic 02
Foto> Vertigo produkcija / U na[em ataru

Za farmu Milana i Branke Stanković iz Obrovca, ljubitelji rase il de frans sigurno znaju. Naši domaćini su u ovoj priči skoro 18 godina, a tokom tog vremena puno se pažnje posvećivalo selekciji te se danas zaista imaju čime i pohvaliti.

Adama Maganic 1120x180

“Krenuo sam sa dve ovce, a danas imam 200. Sve ovce su umatičene, a u genetiku ulažemo godinama unazad. I sami možete da vidite koliko smo daleko otišli.” – kaže Milan.

Na farmi priplodnih grla oštra selekcija mora biti prisutna, dodaje Milan. On i Branka svaku ovcu dobro poznaju, znaju sve njene karakteristike, jer je posvećenost ono što čini osnov odnosa prema ovčarstvu, ističu naši domaćini.

Paradajz 1120x180

“To zaista mora da se voli, da se radi sa velikim žarom, tada ima rezultata. Ja se zaista maksimalno trudim oko svakog jagnjeta, da ga sačuvam, od sebe dajem 101%.” – ističe Branka Stanković.

Agrosaveti farma Il de frans ovaca Stankovic 01

A kada na taj način pristupate poslu, rezultati ne mogu da izostanu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Cilj je bio podići koeficijent jagnjenja preko 1,5%. Uspeli smo, za sada imamo 1,73. Kod mene jagnje ima slobodu kretanja, do zalučenja. Na krajevima objekta uvek ima hrane, oni dođu, jedu, po volji. Plus imaju i koncentrat, tako da sa tri meseca jagnje ima od 36-41 kilu.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Država stimuliše ovčarstvo

PALETIRANA ISHRNA IMA SVOJE PREDNOSTI

A kada govorimo o ishrani, ono što je zanimljivo jeste to što naši domaćini ovce hrane peletiranom hranom koja, kako kažu, ima niz prednosti.

Krompir 1120x180

“Koncentrovanu hranu sam radim. Dobar deo komponenti sam proizvodim. Mešaonu sam ubacio pre pet godina, a to sam upotpunio sa peletirkom. Tako da imam bolju konverziju hrane, nemamo rastura, 10-15% se manje daje. Imamo tablice kojih se držimo, posebno za ovce, posebno za jagnjad.” – dodaje Milan Stanković.

Milan naglašava da obrok mora biti izbalansiran, a da hrana mora biti zdrava, bez buđi, a koncentrovani deo prilagoditi fazi u kojoj se ovca nalazi. Pomoću peletirke ovca pojede sve neophodne komponente, ni previše, niti premalo.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti farma Il de frans ovaca Stankovic 03

NOV OBJEKAT JEFTIN, A FUNKCIONALAN

A ono što je novina na ovoj farmi jeste ovaj objekat za ovce koji je podignut pre godinu dana. Dosadašnja iskustva su pozitivna, kaže Milan, ovce uživaju, ali i on i žena, jer im je posao znatno olakšan. Pre izgradnje ovog objekta, Milan u šali kaže da su ovce maltene bile i u prednjim sobama kuće, radilo se kako se moglo, ali sada je potpuno druga priča.

PROČITAJTE I...  Odbijeni za subvencije za ovce, zbog tuđe greške

“Uslovi rada su lakši, lepši. Bilo je hladnih dana, nismo imali zaleđenih pojilica, kanti, zadovoljni smo. Objekat je 11,5×40, oko 460 kvadrata. Razlika u novcu između ovoga i zidanog objekta je jako velika. Mene je ovo koštalo 24 eura po kvadratu sa svom betonažom, hranidbenim hodnikom, voda, trofazna struja, video nadzor, sve to imamo.” – dodaje naš domaćin.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti farma Il de frans ovaca Stankovic 04

TEŠKA VREMENA ZA OVČARTSVO

Kroz razgovor smo se dotakli i samog plasmana jagnjadi i priplodnog materijala. Prošla godina je bila veoma teška, te je danas na farmi više životinja nego što su planirali.

“Što se tiče robe za klanje, tu nismo imali puno problema. Prošle godine smo pre korone dobru turu isporučili, tako se namestilo. Probelma je bilo sa ženskim grlima, dali smo predračune za Pokrajinu, međutim, sve je to bilo stopirano. Sad smo to obnovili, te se nadam da neće biti problema. Zbog spomenutih problema, ostalo mi je 70 grla koja nisam planirao da ostavim.” – kaže Milan Stanković.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Mogao je da ih proda po znatno nižoj ceni, ali nije želeo, ostao je dosledan, hrane je imao dovoljno, jer kako kaže, zna koliko je uloženo u ta grla i zna koliko ona vrede. Dakle, kapaciteti su popunjeni, ide se dalje sa nadom da će ova godina biti uspešnija, a naši domaćini smatraju da kvalitet uvek pronađe put do kupaca.

PROČITAJTE I...  Napajanje ovaca – saveti za upotrebu pojilica

Prethodni tekstAlarmantno stanje u stočarstvu!
Sledeći tekstPreko 300 tona ivanjičkog krompira stiže na rafove Lidla

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime