Prenamnožavanje poljskih glodara ozbiljan problem, ovo su mere zaštite

0
92

Trend prenamnožavanja poljskih glodara (poljskog miša i poljske voluharice) se nastavio. Iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja kažu da je situacija – zabrinjavajuća. Ukoliko imate problem, u narednim redovima možete pročitati koje su mere zaštite.

Agil 1120x180

Glodari su i tokom leta pravili veliku štetu, naročito usevima soje, gde je prinos na pojedinim parcelama umanjen i do 50 odsto. Već smo pisali o najezdi glodara širom Vojvodine. Situacija se nije popravila, naprotiv, jer su visoke temperature vazduha u prethodnom periodu pogodovale povećanju njihove populacije.

Mere za suzbijanje poljskih glodara

Hemijske mere zaštite se sprovode kada se utvrdi kategorija druge brojnosti. Primena registrovanih mamaka preporučuje se u višegodišnjim zasadima, lucerištima, poniklim usevima uljane repice, kao i na mestima gde se uoči prisustvo aktivnih rupa.

BioPlug 728x90px

Za poljskog miša, hemijska zaštita se primenjuje kada se utvrdi 10-50 rupa po hektaru, a za poljsku voluharicu od 10 do 500 rupa po hektaru. Preporučuje se primena nekog od registrovanih preparata na bazi cink fosfida: Cinkosan, Agrocinkan, Arvalin (preporuka iz PIS Srbija).

PROČITAJTE I...  Mere suzbijanja štetnih glodara u voćnjaku

Tokom suzbijanja glodara, treba obratiti posebnu pažnju na zaštitu divljači. Rupe, u koje se ubacuju mamci, treba obavezno zatrpati, kako divljač ne bi pojela mamke.

Orius 1120x1080

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornica: Milena Marčić, Prognozno izveštajna služba zaštite bilja

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstProtest poljoprivrednika se nastavlja i za vikend
Sledeći tekstHerbicid glifosat će se koristiti još 10 godina u EU, ali uz nove uslove

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime