Da li se isplati uzgoj KOZA i proizvodnja SIREVA?

0
276

Koziji sir i mleko su sve popularniji, pa se mnogi početnici u stočarstvu odlučuju bas za uzgoj koza. Tragom priča o malim uspešnim gazdinstvima, u Futogu, nadomak Novog Sada snimili smo porodicu Ilić. Na nagovor prijatelja pre samo 5 godina počeli su sa 11 grla koza , danas imaju blizu 30 grla a mleka ,surutke i sira da imaju i duplo više, sve bi prodali.

Spyrale Adama 1120x1080

Koze u ovom gazdinstvu su pod subvencijama, sve su umatičene te pomoc oko uzgoja i svih nejasnoca Ilići dobijaju od stručnih službi. Analiza mleka radi se na Poljoprivrednom fakultetu i svake godine koze u ovom gazdinstvu prolaze obaveznu smotru, kontrolu…

Količina mleka ali i gustina, kaže gazdarica Biljana Ilić, varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Dnevno dobiju oko 20 litara ove zdrave namirnice. Svi u domaćistvu imaju svoja zaduženja. Baka Borka počinje sa mužom pre pola šest, snaja Biljana zatim sortira mleko i siri, dok je njen suprug zadužen za teže fizičke poslove, čišćenje i nabavku hrane.

LIBRETO 1120x180

Pravi profit kreće sa 50 grla

Hranu kupuju, dnevno oko dve bale deteline ili sena, ali imaju u planu da se prošire jer, kako kažu, pravi profit bi imali sa oko 50 grla. Dan počinje pre 6 , svi na radnim zadacima do kasnih večernjih sati.

PROČITAJTE I...  Uzgoj PČELA i KOZA u selu Rečica kod Kladova

Provodeći nekoliko sati u ovoj kući uverili smo se da su koze u ovom domaćinstvu više kućni ljubimci nego neko ko donosi profit. One se maze sa svojim gazdama a opet gazde kažu da ni po koju cenu ne bi jeli njihovo meso.

Prodaju surutke, mleka i sireva rade na kućnom pragu a, kako kažu, najbolja preporuka jeste kada se za njh pročulo „od usta do usta“. Sada, imaju mušterije, kako iz Novog Sada i okoline, tako i iz Nemačke pa čak i iz Australije.

Sledeći korak – proširenje stada

Biljana i njen suprug su diplomirani agronomi te im je plan, iako su sada malo gazdinstvo da se za koju godinu prošire te da imaju proizvoda onoliko koliko imaju potražnje, jer  sa ovim brojem grla ne mogu da podmire sve želje konzumenata.

Podsetimo, istraživanja su pokazala da su koze izuzetno inteligentne i znatiželjne životinje. Stado koza, zanimljivo je, ima svoj „pravilnik ponašanja“ gde svaka od njih ima svoje mesto u stadu. Često se ignoriše činjenica da su pametne do te mere, da imaju mozak poput psa.

PROČITAJTE I...  Hijazi koza: Retka rasa koju sigurno nikada niste videli!

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornica:Bljana Ilić, dipl agroekonosmista i uzgajivačica koza iz Futoga

Prethodni tekstĐUMBIR – Čudesan koren, čisti toksine, jača imunitet
Sledeći tekstProtest poljoprivrednika se nastavlja i za vikend

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime