Idealno vreme za kalcizaciju zemljišta

0
1002
Agrosaveti - Zimska kalcizacija 01

Sada je odličan period i za primenu kalcizacije zemljišta uz primenu organskog djubriva jer su prinosi ove godine bili visoki, a visoki prinosi izneli su i mnogo hraniva iz zemljišta.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

U jesen uzorana zimska brazda pospešuje usvajanje zimskih padavina kiše i snega. Oranjem zemljište postaje rastresito, što potpomaže razgradnju organske materije a to dovodi do oslobađanja hraniva i do bolje biološke aktivacije.

Osnovni preduslov za kvalitetno izvođenje dubokog oranja je povoljno stanje vlažnosti zemljišta. Od poljoprivrednika se traži primereno korišćenje mehanizacije, odnosno da se ona ne koristi na poljoprivrednim površinama ako je zemljište zabareno, poplavljeno ili prekriveno snegom.

ExelGrow Adama 1120x180

Međutim, sada je odličan period i za primenu kalcizacije zemljišta uz primenu organskog djubriva jer su prinosi ove godine bili visoki, a visoki prinosi izneli su i mnogo hraniva iz zemljišta.

Zbog otežane mehaničke obrade kalcizaciju je idealno obaviti po suvom vremenu (u letnim mesecima) i po smrznutom (kalcizacija zimi). Obavezno pre obrade zemljišta jer se treba dobro pomešati sa dubljim slojevima – kiselost je uvek više izraženija u dubljim slojevima pogotovo na nižim područima, odnosno zemljištima teže propustljivosti.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Mnoge prednosti zimske kalcizacije

• ako se obavi pre jesenjeg oranja, dolazi do neutralizacije kiselosti zemljišta u dubljim slojevima
• ako se primeni po smrznutom zemljištu, biće lakša mehanička obrada
• kalcizacija u ovom periodu (šest meseci pre setve ili sadnje) imaće veći efekt kod naredne kulture jer će se pH podići
• nadoknadjuju se hraniva (Ca i Mg) iznešena prinosom

PROČITAJTE I...  Napravite svoj KOMPOST: Najčešće greške i kako da ih popravite

U rano proleće, čim se steknu uslovi i stanje zemljišta to omogući, treba zimsku brazdu zatvoriti drljačom kako bi se prekidanjem kapilarnog toka sprečilo isparavanje vlage nakupljene tokom zime. Prolećni vetrovi doprinose bržem gubitku vlage iz otvorenih brazda. Zatvaranjem brazdi na površini stvara se izolacioni sloj, zemljište se brže zagreva i suši, a vlaga se čuva u dubljim slojevima.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, psss.rs

Prethodni tekstRuralni razvoj, celokupan razvoj sela
Sledeći tekstGorivo bez akciza neophodno ratarima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime