Idealno vreme za kalcizaciju zemljišta

0
1133
Agrosaveti - Zimska kalcizacija 01

Sada je odličan period i za primenu kalcizacije zemljišta uz primenu organskog djubriva jer su prinosi ove godine bili visoki, a visoki prinosi izneli su i mnogo hraniva iz zemljišta.

Adama Maganic 1120x180

U jesen uzorana zimska brazda pospešuje usvajanje zimskih padavina kiše i snega. Oranjem zemljište postaje rastresito, što potpomaže razgradnju organske materije a to dovodi do oslobađanja hraniva i do bolje biološke aktivacije.

Osnovni preduslov za kvalitetno izvođenje dubokog oranja je povoljno stanje vlažnosti zemljišta. Od poljoprivrednika se traži primereno korišćenje mehanizacije, odnosno da se ona ne koristi na poljoprivrednim površinama ako je zemljište zabareno, poplavljeno ili prekriveno snegom.

Paradajz 1120x180

Međutim, sada je odličan period i za primenu kalcizacije zemljišta uz primenu organskog djubriva jer su prinosi ove godine bili visoki, a visoki prinosi izneli su i mnogo hraniva iz zemljišta.

Zbog otežane mehaničke obrade kalcizaciju je idealno obaviti po suvom vremenu (u letnim mesecima) i po smrznutom (kalcizacija zimi). Obavezno pre obrade zemljišta jer se treba dobro pomešati sa dubljim slojevima – kiselost je uvek više izraženija u dubljim slojevima pogotovo na nižim područima, odnosno zemljištima teže propustljivosti.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Mnoge prednosti zimske kalcizacije

• ako se obavi pre jesenjeg oranja, dolazi do neutralizacije kiselosti zemljišta u dubljim slojevima
• ako se primeni po smrznutom zemljištu, biće lakša mehanička obrada
• kalcizacija u ovom periodu (šest meseci pre setve ili sadnje) imaće veći efekt kod naredne kulture jer će se pH podići
• nadoknadjuju se hraniva (Ca i Mg) iznešena prinosom

PROČITAJTE I...  Napravite sami tečno NPK đubrivo

U rano proleće, čim se steknu uslovi i stanje zemljišta to omogući, treba zimsku brazdu zatvoriti drljačom kako bi se prekidanjem kapilarnog toka sprečilo isparavanje vlage nakupljene tokom zime. Prolećni vetrovi doprinose bržem gubitku vlage iz otvorenih brazda. Zatvaranjem brazdi na površini stvara se izolacioni sloj, zemljište se brže zagreva i suši, a vlaga se čuva u dubljim slojevima.

Krompir 1120x180

Izvor: Agronews, psss.rs

Prethodni tekstRuralni razvoj, celokupan razvoj sela
Sledeći tekstGorivo bez akciza neophodno ratarima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime