Institut za ratarstvo i povrtarstvo proslavio 80 godina

0
540
Agrosaveti - Jubilej Instituta za ratarstvo i povrtarstvo 01

U Srpskom narodnom pozorištu 26. oktobra održana je Svečana akademija povodom 80 godina postojanja i rada Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Pažljiva selekcija semena preduslovi su za kvalitetan i visok prinos, a o kvalitetu proizvoda Instituta za ratarstvo i povrtarstvo govori i prepoznatljivost proizvoda Instituta na mnogo razvijenijim tržištima.

Spyrale Adama 1120x1080

Jubilej Instituta za ratarastvo i povrtarstvo je za ponos i poštovanje, pre svega zbog svih onih koji su ovaj institut stvarali i razvijali, i koji to čine i danas, kao i zbog rezultata koje je on ostvario tokom osam decenija svog neprekidnog trajanja, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanosti održanoj u Srpskom narodnom pozorištu povodom obeležavanja 80 godina postojanja i rada Instituta.

Dodao je i da je posebnu ulogu u razvoju te ustanove imala neposredna veza sa poljoprivrednim proizvođačima, koji sorte i hibride stvorene u njoj gaje na svojim njivama.

LIBRETO 1120x180

„Njihova polja su i provera i potvrda onog što vi stvarate na Institutu. To je obrazac saradnje nauke i privrede kakav želimo i u svim drugim oblastima i koji ćemo podržati svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“, istakao je predsednik Mirović.

PROČITAJTE I...  Buran sastanak malinara i predstavnika Ministarstva poljoprivrede

Uspeh u interakciji naučnih dostignuća i poljoprivredne prakse

Bez takve saradnje, interakcije naučnih dostignuća i njihove praktične primene, teško može da se ostvari nivo razvoja naše zemlje kojem težimo i za koji imamo kapacitete, a u čemu upravo poljoprivreda ima posebno mesto, ocenio je predsednik Mirović.

„Novi Sad ima čime da se ponosi, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je najbolji primer povezivanja nauke, tehnologije i poljoprivrede, i zato je Vlada Srbije ovaj institut proglasila institucijom od nacionalnog značaja“, istakla je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je ovom prilikom da je Institut lider i simbol ne samo Novog Sada već i cele zemlje, i jedna od najvažnijih karika u agraru, koji je, kako je rekao naša velika šansa za budućnost.

U proteklih 80 godina Institut je od skromne istraživačke stanice izrastao u moćnog giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke i svojim radom omogućio prehrambenu sigurnost građana, izjavila je direktorka Instituta Svetlana Balešević Tubić.

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstBeeConnected, šansa za potencijalne pčelare
Sledeći tekstPoziv ženama za obuku i razvijanje posla u agrobiznisu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime