Uzgoj lipske ovce u Despotovcu

0
2910
Agrosaveti - Lipska ovca 06

Nekada je u Despotovcu i okolini paslo oko 20 hiljada ovaca, dok ih danas ima svega 2 hiljade, kaže nam Marko Stanisavljević koji je pre tri godine odlučio da svoje stado avasi ovaca, zameni autohtonom, lipskom ovcom. Razloga za taj korak bilo je nekoliko, ističe naš domaćin, ali je najvažnije da je lipska ovca za sada ispunila njegova očekivanja.

Spyrale Adama 1120x1080

„Te proizvodne karakteristike avasi ovce podrazumevaju numerisanu ishranu, nadzor veterinara… iako je ona prilagodljiva rasa, ja nisam bio zadovoljan postignutim u uslovima koje sam im ja mogao obezbediti,“ kaže Marko.

Agrosaveti - Lipska ovca 02

Reč je o domaćoj autohtonoj rasi. Nastala je neplanskim ukrštanjem sa drugim ovcama. Daljim ukrštanjem i domestikacijom dobijena je ovca sa boljom proizvodnjom mleka u odnosu na druge pramenke. Ime je dobila po selu Lipe, a rasprostire se oko Smedereva, Požarevca i Mladenovca. Marko danas ima 50-ak grla lipske ovce koja spada u genetske resurse.

Agrosaveti - Lipska ovca 01

„Kada kažemo autohtona rasa, ljudi odmah pomisle da je to niskoproduktivna ovca i često i jeste tako. Ali uz poboljšane uslove i ishranu, lipska ovca je sasvim zadovoljavajuća. A spada i u genetske reurse, te smatram da svaka normalna država treba da očuva autohtone rase, jer od njih je sve i poteklo.“

Lipska ovca – najmlečnija pramenka

Lipska ovca spada u veoma mlečne rase. U toku laktacije proizvede od 60-100 litara mleka, od kojeg se pravi i dobro poznati lipski sir. A po ovim karakteristikama i po literaturi, lipska ovca je naša najmlečnija pramenka, kaže naš domaćin. Iako ih još ne muze, Marko je primetio njihovu visoku mlečnost i po jednom tako reći „problemu“.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Imamo problem da zasušimo ovce. Bukvalno moramo da im smanjimo hranu, kako bismo ih zasušili.“

Agrosaveti - Lipska ovca 04

Kada je prodaja u pitanju, ima potražnje za lipskom ovcom i za priplodni materijal, a ljubitelji jagnjetine posebno vole domaće rase za čije meso kažu da je izuzetno ukusno. Markovo stado je mlado, te je do sada svu žensku jagnjad ostavljao.

PROČITAJTE I...  Uzgoj svinja u Drenovcu

Agrosaveti - Lipska ovca 05

Planovi našeg domaćine ne vezuju se toliko za proširenje stada, već za izgradnju još jednog objekta i na tome će raditi u budućnosti. A s obzirom na to da drži izrazito mlečnu rasu, možda je perspektiva i u muži i preradi ovčjeg mleka.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstVojvođanski klaster organske poljoprivrede
Sledeći tekstKada ti život da malinu, ti napravi džem!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime