Komasacija se najbrže sprovodi u Vršcu

0
875
Agrosaveti - Komasacija 01

Postupak komasacije, koji se u Srbiji intenzivno sprovodi od 2003. godine, najbrže se realizuje u Vršcu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Postupak komasacije, koji se u Srbiji intenzivno sprovodi od 2003. godine, najbrže se realizuje u Vršcu. Tamo je za deceniju odrađena polovina posla – od ukupno 66.000 hektara obradivih površina, ukrupnjavanje poseda završeno je ili je pri kraju na 33.000 hektara. Nadležni, međutim, smatraju da bi taj proces morao da se odvija još brže i jednostavnije, zbog čega najavljuju izradu posebnog zakona o komasaciji.

Vrščani su se u ovaj posao upustili još 2008. godine. Uredili su katastarske opštine Veliko Središte, Pavliš i Vršac 1, a lane je započeta komasacija u Uljmi, Vlajkovcu i Izbištu. Ukupna vrednost svih radova je 300 miliona dinara, od čega je 140 miliona obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, a ostatak lokalna samouprava.

ExelGrow Adama 1120x180

„Rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa, ukrupnjavanjem poseda i uređenjem infrastrukture, stvaramo osnovu za efikasnije i ekonomičnije bavljenje poljoprivredom. Istovremeno, komasacijom se opredeljuje i zemljište za novu radnu zonu, što je šansa za privlačenje investicija. Zato smo i u budžetu za 2019. predvideli sredstva za te namene“ – ističe gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

PROČITAJTE I...  NLB banka nagradila organske proizvođače

Vršcu u postpuku komasacije pomaže i GIZ

Kao lideri u ovom poslu, Vrščani imaju posebnu podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koja, inače, od 2012. pomaže Srbiji u postupku komasacije.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

„Vršac je tzv. ogledno polje za sve novine u ovom procesu. Naši eksperti su prethodnih meseci, kroz primere iz EU, obučavali članove komisija za komasaciju, što bi u budućnosti trebalo da ubrza njihov rad“ – kaže Nenad Gvozdenović iz GIZ.

Bržem radu doprineće i izrada posebnog zakona o komasaciji, što, tvrde stručnjaci, predstavlja jedan od najsloženijih pravnih procesa.

Infinito Bayer 1120x180 V01

„Zakonom treba da profesionalizujemo rad komisija, kao i da paore što više uključimo u ovaj postupak, jer se komasacija radi upravo zbog njih. Takođe, i Ministarstvo poljoprivrede bi finansijski moralo više da pomogne, jer većina lokalnih samouprava nema dovoljno novca za ove namene“ – obrazlaže Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište.

Radna grupa za izradu novog zakona već je formirana.

Spyrale Adama 1120x1080

Vojvodina

U Srbiji se oko 90 odsto komasacije sprovodi na teritoriji Vojvodine. Od 2003. do danas u APV je obuhvaćeno 157.000 hektara obradivih površina u 19 lokalnih samouprava. Ukupna vrednost tih radova je 1,4 milijarde dinara, od čega je 670 miliona izdvojio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja paprika u Ruskom Krsturu

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstSubvencije hrvatskim organskim proizvođačima
Sledeći tekstPravilnik određuje područja s otežanim uslovima rada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime